Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – scrutinuri sau scrutine?

Românii sunt invitaţi duminică, 10 noiembrie, să participe la cel mai important scrutin al unei ţări – alegerea preşedintelui. În mod firesc, acest subiect ocupă locul central in mass-media, intr-o astfel de perioadă. Este însă surprinzător că tocmai presa, care ar trebui să fie un etalon şi din punctul de vedere al utilizării limbii române corecte, abundă în folosirea gresită a unor termeni, inclusiv forma de plural a substantivului scrutin – scrutinuri sau scrutine.

Scrutin este un neologism, împrumutat din limba franceză (fr. scrutin) şi denumeşte un mod de alegere a deputaţilor, a senatorilor etc., potrivit căruia se votează fie câte o singură persoană, fie mai multe deodată dintre candidaţii menţionaţi în buletinul de vot; mod de organizare a alegerilor;  votare, alegere făcută cu bile sau cu buletine care se introduc într-o urnă; constatarea rezultatului unei astfel de alegeri (DEX).

Probabil că, după modelul altor substantive de genul neutru, care fac pluralul în –uri, mulţi vorbitori de limba română sunt tentaţi să folosească varianta scrutinuri, deşi singura formă corectă este scrutine.

Se va spune corect, de exemplu: Este de aşteptat ca, la fiecare dintre dintre cele două scrutine, prezenta la vot să fie semnificativă/Acesta este unul dintre cele mai importante scrutine din ultimii 25 de ani etc.

Sursa

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

2 octombrie 2019

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

Laura Suzeanu Primarul Petrică Țone este în continuare generos cu echipa de fotbal din spatele Asociației Club Sportiv Municipal Oltenița. Este generos, dar pe banii oltenițenilor, în timp ce profesorii care se mai încumetă să organizeze activități școlare, caută surse externe pentru premii și diplome. Deși jucătorii provin din alte zone, altele decât Oltenița, din bugetul local vor pleca din nou 150.

Corespondenta la redactie