Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – scrutinuri sau scrutine?

Românii sunt invitaţi duminică, 10 noiembrie, să participe la cel mai important scrutin al unei ţări – alegerea preşedintelui. În mod firesc, acest subiect ocupă locul central in mass-media, intr-o astfel de perioadă. Este însă surprinzător că tocmai presa, care ar trebui să fie un etalon şi din punctul de vedere al utilizării limbii române corecte, abundă în folosirea gresită a unor termeni, inclusiv forma de plural a substantivului scrutin – scrutinuri sau scrutine.

Scrutin este un neologism, împrumutat din limba franceză (fr. scrutin) şi denumeşte un mod de alegere a deputaţilor, a senatorilor etc., potrivit căruia se votează fie câte o singură persoană, fie mai multe deodată dintre candidaţii menţionaţi în buletinul de vot; mod de organizare a alegerilor;  votare, alegere făcută cu bile sau cu buletine care se introduc într-o urnă; constatarea rezultatului unei astfel de alegeri (DEX).

Probabil că, după modelul altor substantive de genul neutru, care fac pluralul în –uri, mulţi vorbitori de limba română sunt tentaţi să folosească varianta scrutinuri, deşi singura formă corectă este scrutine.

Se va spune corect, de exemplu: Este de aşteptat ca, la fiecare dintre dintre cele două scrutine, prezenta la vot să fie semnificativă/Acesta este unul dintre cele mai importante scrutine din ultimii 25 de ani etc.

Sursa

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

Corespondenta la redactie