Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – scrutinuri sau scrutine?

Românii sunt invitaţi duminică, 10 noiembrie, să participe la cel mai important scrutin al unei ţări – alegerea preşedintelui. În mod firesc, acest subiect ocupă locul central in mass-media, intr-o astfel de perioadă. Este însă surprinzător că tocmai presa, care ar trebui să fie un etalon şi din punctul de vedere al utilizării limbii române corecte, abundă în folosirea gresită a unor termeni, inclusiv forma de plural a substantivului scrutin – scrutinuri sau scrutine.

Scrutin este un neologism, împrumutat din limba franceză (fr. scrutin) şi denumeşte un mod de alegere a deputaţilor, a senatorilor etc., potrivit căruia se votează fie câte o singură persoană, fie mai multe deodată dintre candidaţii menţionaţi în buletinul de vot; mod de organizare a alegerilor;  votare, alegere făcută cu bile sau cu buletine care se introduc într-o urnă; constatarea rezultatului unei astfel de alegeri (DEX).

Probabil că, după modelul altor substantive de genul neutru, care fac pluralul în –uri, mulţi vorbitori de limba română sunt tentaţi să folosească varianta scrutinuri, deşi singura formă corectă este scrutine.

Se va spune corect, de exemplu: Este de aşteptat ca, la fiecare dintre dintre cele două scrutine, prezenta la vot să fie semnificativă/Acesta este unul dintre cele mai importante scrutine din ultimii 25 de ani etc.

Sursa

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie