Ştiam totul şi am primit totul. Dar adevărata fericire este să dai.
Ştiam totul şi am primit totul. Dar adevărata fericire este să dai.
În iubire trebuie să îndrăznim totul dacă iubim cu adevărat.
Fac foarte bine trei lucruri: munca mea, prostii şi copii.
Câinii mei nu m-au dezamăgit niciodată.
Ne-am născut pentru a iubi o femeie, pentru a-i face curte. Nu pentru a remorca un bărbat şi a ne lăsa seduşi de el.
Am fost programat pentru success, nu pentru fericire. Cele două nu merg împreună.
Acum mi se tot spune că trebuie să mă adaptez să trăiesc în aceste timpuri. Dar nu pot să mă simt bine într-o epocă care banalizează şi care este împotriva naturii.
Nu am mai plâns de mult așa.
E dificil să pleci. Pentru că şi eu voi pleca, dar nu voi pleca fără să vă mulţumesc
Când am început acest job, mi s-a spus că e greu ceea ce nu era, anume să faci ceea ce îţi place. Ceea ce este greu este să rezişti. Iar eu am rezistat. Am rezistat 62 de ani.
Am făcut ceea ce am ales şi am lucrat cu cei mai mari şi cei mai buni. Aparent, sunt o vedetă. Dar dacă sunt o vedetă – de aceea vreau să vă mulţumesc – datorez asta publicului şi nimănui altcuiva.
Totul în viaţă îl datorez femeilor. Ele m-au creat, ele au făcut din mine un bun actor. Mereu am vrut să citesc în ochii femeii iubite că sunt cel mai bun, cel mai important, cel mai puternic. Ea a fost motivaţia mea
Îmi pare rău să o spun, dar nu mai există diferenţe, nu mai este respect. Nu am nimic împotriva persoanelor gay, dar, noi, bărbaţii, suntem făcuţi pentru a iubi femeile.
Alain Delon
Și-a început cariera de actor în 1957, după ce a terminat armata. Atrăgător şi carismatic, a devenit apropape instantaneu o legendă a filmului francez. Aspectul fizic şi ochii albaştri l-au făcut un idol al femeilor. În cele şase decenii de carieră, a jucat în peste 100 de filme.
Adesea considerat corespondentul francez al lui James Dean, Alain Delon, nu a făcut nicio şcoală de actorie. A fost însă remarcat şi lansat de unii dintre cei mai cunoscuţi regizori ai lumii, precum Luchino Visconti, Jean-Luc Godard, Jean- Pierre Melville, Michelangelo Antonioni sau Louis Malle.
Alain Delon s-a născut pe 8 noiembrie 1935, în Sceaux, zonă liniştită, din departamentul Hauts-de-Seine, însă copilăria sa avea să fie una tumultoasă. Mama sa se numea EDITH și era farmacistă, iar tatăl cu rădăcini corsicane FABIEN, și avea un cinematograf la PARIS. Părinții divorțează când copilul are 4 ani, mama se recăsătorește cu un macelar. La 14 ani Delon renunţă definitiv la şcoală, lucrând ca măcelar în magazinul tatălui său vitreg. Tot în această perioadă, după cum povesteşte într-unul dintre primele sale interviuri în limba engleză, din august 1970, visa să ajungă în Chicago, pur şi simplu „pentru că suna bine”, pentru că în vremurile acelea, Statele Unite ale Americii păreau o altă lume. Mânat de această nostalgie oarbă, după ceva ce nu cunoscuse de fapt, se hotărăşte împreună cu un prieten, să fugă, pe o barcă, în Chicago. Planurile îi sunt dejucate însă de poliţie care îl arestează, lăsându-l să plece cu un avertisment.
Alain Delon este adoptat, pentru ca mai apoi, după moartea părinţilor adoptivi, Edith şi Fabien să împartă custodia, fără însă a se înţelege cu privire la acest aspect. Viitorul star al Franţei este înscris la un internat romano-catolic, dar va fi exmatriculat de aici, precum şi din alte şcoli, din cauza comportamentului său iregulamentar.
Trei ani mai târziu, la vârsta de 17 ani, viitorul actor se înrolează în marina franceză, unde îşi petrece aproximativ patru ani din viaţă. Totuşi, Delon a mărturisit că dintre aceşti ani, 11 luni şi le-a petrecut în arest, pe motiv disciplinar. Între 1953-1954, a activat ca puşcaş marin, în Vietnam, în timpul primului război indochinez. Mai în glumă mai în serios, în acelaşi interviu din 1970, Delon povesteşte că a părăsit marina în 1956, după patru ani şi jumătate, pentru că îi era rău de mare.
În 1957, fără niciun ban în buzunar, Delon se descurcă cum poate, muncind ca ospătar, portrar, asistent personal sau asistent de vânzări. În această perioadă devine prieten cu actriţa Brigitte Auber pe care o însoţeşte la Festivalul de Film de la Cannes. Aici este remarcat de căutătorul de talente american David Selznick care îi oferă primul său contract, cu condiţia ca Delon să înveţe engleza.
Întorcându-se la Paris cu gândul de a se apuca de studiat, îl întâlneşte pe regizorul Yves Allégret care îl convinge că poate deveni la fel de faimos şi dacă rămâne în ţara de origine. Mâna sorţii sau nu, Selznick îi permite lui Delon să rupă contractul încheiat la Cannes, iar Allégret îi oferă primul său rol, în pelicula ” Quand la femme s’en mêle’, în care este extrem de apreciat, primind astfel şi cel de-al doilea rol al său, în „Faibles femmes”, o coproducţie italiano-franceză care, datorită faptului că a fost un succes în box office-ul francez, ajunge să fie lansat şi în America. Astfel, Alain Delon devine cunoscut internaţional.
Oamenii de film care au lucrat cu Delon au avut încredere într-un talent înnăscut al acestuia, cerându-i un
singur lucru, naturaleţe.
De-a lungul carierei sale, lui Delon i se spunea adesea cât este de frumos, însă uneori acest lucru ducea la pierderea unor roluri.
În 1961, apare ”The Roman Spring of Mrs. Stone”, în regia lui Jose Quintero şi cu Vivien Leigh în rolul principal. Iniţial, aceasta îşi doreşte să refuze rolul pentru că o sperie descrierea personajului, o actriţă în vârstă, exploatată de un gigolo italian, Paolo di Leo. În realizarea filmului, una dintre problemele care apar este şi alegerea actorului care să îl joace pe acest gigolo, printre cei avuţi în vedere fiind şi Alain Delon. Totuşi, Leigh a avut ultimul cuvânt de spus. Dacă alţii au fost refuzaţi de actriţă pe motiv că „nu erau îndeajuns de italieni”, Delon nu a fost dorit pentru că „era prea frumos”, rolul fiindu-i oferit în cele din urmă, lui Warren Beatty.
În privința descoperii lui sunt două momente: când a cunoscut-o pe nevasta regizorului YVES d’ALLEGRET, SIMONNE, femeia prezentându-l soțului său și DELON primind primul rol, apoi cunoașterea și cultivarea unei relații de prietenie cu JEAN CLAUDE BRIALY, un actor debutant, care îl invită la Cannes pentru a se face remarcat. Delon va pleca cu acesta la Cannes într-un costum închiriat. Acest episod este reținut ulterior într-un film cu caracter biografic “Am fost candva hoț”. Acest film nu are nici o legatură cu viața marelui actor.
Alain Delon este cunoscut ca un adevărat Don Juan, atrăgând de-a lungul anilor foarte multe femei. Printre acestea s-au numărat cele două soţii ale sale, Nathalie Barthélemy şi Rosalie van Breemen, prima sa iubire, Romy Schneider şi femeia cu care a avut o relaţie timp de 15 ani, Mireille Darc.
În 1991, actorul este decorat de preşedintele Francois Mitterand cu Legiunea de onoare, cea mai înaltă distincţie în Franţa.
Deşi viaţa amoroasă a marelui actor este plină de suişuri şi coborâşuri, Alain Delon rămâne un admirator înflăcărat al frumuseţii feminine.
Alături de Romy Schneider pe ecran ( “Cristina”, “Martor a fost doar soarele”, “Piscine“) și în viață într-o logodnă cu peripeții până prin 1964, când de altfel se căsătorește cu Nathalie Canovas, mariaj din care se naște Anthony Delon. În 1966 este anchetat legat de moartea gărzii sale de corp, sârbul Marcovici, suspectat de trafic de heroină, dar achitat. Din 1969 până în 1983 a făcut cuplu cu Mireille DÁRC, separându-se apoi, pentru că actrița nu îi putea dărui un copil datorită unor probleme. În 1989 s-a căsătorit cu ROSALIE van BREMEN, o tânără brunetă din aristocrația olandeză, cu care face doi copii, Anuskca și Alain Fabien. Se separă în 2006, soția părăsindu-l pentru Alain Aflou, celebru optician și magnat francez. A trăit 15 ani în Elveția, are cetățenia acestei țări. Și-a creat un adevărat imperiu în Elveția, vânzând de la haine, ochelari, marca ALAIN DELON, până la parfumuri ca ”SAMURAIUL”. Delon are brevet de pilot. Își dă fiul în judecată pentru intenția de a crea o casă de filme porno și îi retrage dreptul de a folosi numele fără consultarea lui. A făcut filmul ”ZORRO” la rugamintea lui ANTHONY.
După rolul din Ghepardul/ Il Gattopardo (r. Luchino Visconti), în 1964, Alain Delon a fost nominalizat pentru prima dată la Globul de Aur. În 1977 a ajuns pe lista favoriților la Premiile César pentru rolul principal din Mr. Klein (r. Joseph Losey), iar interpretarea din Notre Histoire (r. Bertrand Blier) i-a adus în 1985 premiul pentru cel mai bun actor. Festivalul de la Berlin i-a acordat Ursul de Aur onorific în 1995, iar în 2005 a fost numit Ofițer al Legiunii de Onoare de către preşedintele Jacques Chirac, pentru contribuţia sa la arta cinematografică.
Rebelul enigmatic al cinematografiei franceze a jucat în peste 80 de filme. A colaborat, de-a lungul carierei sale, cu nume precum Luchino Visconti, Jean-Luc Godard, Jean-Pierre Melville, Michelangelo Antonioni şi Louis Malle, iar meritele i-au fost recunoscute, în nenumărate rânduri, de marile festivaluri. Dintre toți cineaștii iluștri alături de care a lucrat, Delon în consideră însă pe Jean-Pierre Melville cel mai bun regizor al tuturor timpurilor. Cercul roșu/ Le cercle rouge (1970), în care actorul interpretează rolul unui criminal proaspăt eliberat din închisoare, gata să comită o nouă infracțiune, se va bucura de o proiecție specială la TIFF, în cadrul Retrospectivei Jean-Pierre Melville.
Alain Delon a devenit un simbol al masculinității și a inspirat, de-a lungul timpului, nu numai industria de fashion & beauty, ci și cultura pop. Are propria linie de accesorii și parfumuri de lux și apare pe coperta albumuluiThe Queen is Dead al celor de la The Smiths. Beautiful Killer, piesa Madonnei de pe albumul MDNA, e un tribut adus actorului.
Alain Delon a fost pentru prima dată în România în 2017, ca invitat special al celei de-a 16-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (2-11 iunie). Pentru contribuția sa artistică excepțională, TIFF i-a acordat marelui actor Alain Delon Premiul pentru întreaga carieră. În onoarea sa, pe data de 9 iunie, Piața Unirii a găzduiy o proiecție specială a filmului Afacerea Pigot/ Pour la peau d’un flic (1981), thriller-ul regizat de Alain Delon, avându-l pe îndrăgitul actor francez și în rol principal.
Alain Delon s-a emoţionat până la lacrimi pe scena festivalului de la Cannes,
unde a primit Palme d’Or pentru întreaga sa carieră. În ciuda numeroaselor controverse legate de viaţa sa privată şi de opiniile sale, actorul a fost întâmpinat cu ropote de aplauze încă de când a ajuns pe covorul roşu. Alain Delon a primit premierul Palme d’Or din mâna fiicei lui, Anuşca. Ea a spus că lumea filmului este norocoasă. Iar legendarul actor francez a mulţumit în primul rând publicului, fără de care nu putea face tot ce a făcut.
„Nu am mai plâns de mult aşa”, a spus Delon înainte de a primi trofeul din mâinile fiicei lui.
Jocul său a impus mereu prin naturalețe, dezinvoltură, șarm.
A făcut cupluri celebre împreună cu Burt Lancaster în “Ghepardul”, Jean Gabin, Lino Ventura, AMEDEO NAZZARI în “Clanul Sicilienilor”, alături de JEAN GABIN în “Doi Oameni în Oraș” și ”Melodie la subsol”, cu Lino Ventura în “Aventurierul”, Jean-Paul Belmondo în “Borsalino”.
Pe lângă interminabila listă a filmelor în care a apărut ca actor, se implică decisiv ca producător, scenarist, regizor și compozitor în alte nenumărate pelicule de-a lungul a peste cinci decenii, ultima apariție bifând-o în “Asterix la jocurile olimpice” din 2007 în care joacă rolul lui Cezar.
După ce a fost victima unui accident vascular cerebral, Alain Delon va juca propriul rol în primul lungmetraj al jurnalistului şi prezentatorului Michel Denisot, “Toute Ressemblance”, scrie Le Figaro. Filmul va intra în cinematografele din Franţa din 27 noiembrie. În acest film, el va fi invitatul unui celebru prezentator de ştiri, interpretat de Franck Dubosc. “Toute ressemblance” povesteşte formidabila ascensiune a acestuia, un jurnalist propulsat vedetă. Popularitatea sa şi audienţa mare vor stârni invidie, inclusiv la postul de televiziune unde lucrează.
Surse:
historia.ro
tiff.ro
cinemagia.ro
autori.citatepedia.ro
youtube.com