Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Care este problema lui “dar însă”?

Dacă am fi mai atenţi nu la ce se vorbeşte în jurul nostru, ci la cum se vorbeşte, am fi, probabil, uimiţi de frecvenţa utilizării structurii dar însă, în contexte de conversaţie cotidiană, cum ar fi : Voi pleca, dar însă aş vrea să ştii adevărul/A pierdut portofelul, dar însă era goletc. Astfel de exprimări sunt, evident, greşite, pentru că dar şi însă sunt (ambele) conjuncţii coordonatoare adversative, cu înţeles similar, exprimând o opoziţie, o trecere la o altă idee. Exemple : Nu vreau să te contrazic, dar ştiu că nu ai dreptate/Poate că ai dreptate, însă nu m-ai
convins
etc. Pot fi sinonime, în anumite contexte, cu totuşi, cu toate acestea : Te ascult, totuşi nu înţeleg/Cred tot ce îmi spui, cu toate acestea nu îţi voi urma sfatul etc.

Aşadar, dar însă este un pleonasm, corectă fiind întrebuinţarea separată a acestor conjunctii adversative.

Din punctul de vedere al punctuaţiei, trebuie ştiut că înainte de conjuncţiile adversative – dar, însă – se pune, întotdeauna, virgulă.

Sursa

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Este corectă expresia “în principal”? În limbajul actual, expresia în …
Corespondenta la redactie