Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Care este problema lui “dar însă”?

Dacă am fi mai atenţi nu la ce se vorbeşte în jurul nostru, ci la cum se vorbeşte, am fi, probabil, uimiţi de frecvenţa utilizării structurii dar însă, în contexte de conversaţie cotidiană, cum ar fi : Voi pleca, dar însă aş vrea să ştii adevărul/A pierdut portofelul, dar însă era goletc. Astfel de exprimări sunt, evident, greşite, pentru că dar şi însă sunt (ambele) conjuncţii coordonatoare adversative, cu înţeles similar, exprimând o opoziţie, o trecere la o altă idee. Exemple : Nu vreau să te contrazic, dar ştiu că nu ai dreptate/Poate că ai dreptate, însă nu m-ai
convins
etc. Pot fi sinonime, în anumite contexte, cu totuşi, cu toate acestea : Te ascult, totuşi nu înţeleg/Cred tot ce îmi spui, cu toate acestea nu îţi voi urma sfatul etc.

Aşadar, dar însă este un pleonasm, corectă fiind întrebuinţarea separată a acestor conjunctii adversative.

Din punctul de vedere al punctuaţiei, trebuie ştiut că înainte de conjuncţiile adversative – dar, însă – se pune, întotdeauna, virgulă.

Sursa

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie