Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – « un coleg de-al meu » sau « un coleg de-ai mei », « o colegă de-a mea » sau « o colegă de-ale mele »?

Structurile din titlul articolului sunt formate dintr-un substantiv (un coleg/o colegă) determinat de un pronume posesiv (ai mei, ale mele) însoţit de prepoziţia de. Se face de muilte ori greşeala de a acorda (la singular) articolul şi forma pronumelui posesiv cu substantivul determinat, rezultând construcţii de felul : un coleg de-al meu/de-al tău etc., o colegă de-a mea/de-a ta etc., care sunt incorecte. În astfel de contexte, prepoziţia deare sensul dintre, adică un coleg de (=dintre) ai mei/ai tăi etc., o colegă de (=dintre) ale mele/ale tale etc.

Prin urmare, singurele construcţii corecte sunt : un coleg de-ai mei/de-ai tăi etc., o colegă de-ale mele/de-ale tale etc, iar scrierea cu cratimă (de-ai/de-ale) este justificată de necesitatea de a pronunţa mai rapid structura respectivă, marcând rostirea într-o singură silabă a două părţi de vorbire diferite – prepoziţia de şi pronumele posesiv ai mei, ai tăi, ale mele, ale tale etc. Nu sunt admise, evident, nici construcţiile de felul : un coleg dintre al meu, o colegă dintre a mea, care nu ar avea sens.

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

2 octombrie 2019

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

Laura Suzeanu Primarul Petrică Țone este în continuare generos cu echipa de fotbal din spatele Asociației Club Sportiv Municipal Oltenița. Este generos, dar pe banii oltenițenilor, în timp ce profesorii care se mai încumetă să organizeze activități școlare, caută surse externe pentru premii și diplome. Deși jucătorii provin din alte zone, altele decât Oltenița, din bugetul local vor pleca din nou 150.

Corespondenta la redactie