Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – « un coleg de-al meu » sau « un coleg de-ai mei », « o colegă de-a mea » sau « o colegă de-ale mele »?

Structurile din titlul articolului sunt formate dintr-un substantiv (un coleg/o colegă) determinat de un pronume posesiv (ai mei, ale mele) însoţit de prepoziţia de. Se face de muilte ori greşeala de a acorda (la singular) articolul şi forma pronumelui posesiv cu substantivul determinat, rezultând construcţii de felul : un coleg de-al meu/de-al tău etc., o colegă de-a mea/de-a ta etc., care sunt incorecte. În astfel de contexte, prepoziţia deare sensul dintre, adică un coleg de (=dintre) ai mei/ai tăi etc., o colegă de (=dintre) ale mele/ale tale etc.

Prin urmare, singurele construcţii corecte sunt : un coleg de-ai mei/de-ai tăi etc., o colegă de-ale mele/de-ale tale etc, iar scrierea cu cratimă (de-ai/de-ale) este justificată de necesitatea de a pronunţa mai rapid structura respectivă, marcând rostirea într-o singură silabă a două părţi de vorbire diferite – prepoziţia de şi pronumele posesiv ai mei, ai tăi, ale mele, ale tale etc. Nu sunt admise, evident, nici construcţiile de felul : un coleg dintre al meu, o colegă dintre a mea, care nu ar avea sens.

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie