Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – « un coleg de-al meu » sau « un coleg de-ai mei », « o colegă de-a mea » sau « o colegă de-ale mele »?

Structurile din titlul articolului sunt formate dintr-un substantiv (un coleg/o colegă) determinat de un pronume posesiv (ai mei, ale mele) însoţit de prepoziţia de. Se face de muilte ori greşeala de a acorda (la singular) articolul şi forma pronumelui posesiv cu substantivul determinat, rezultând construcţii de felul : un coleg de-al meu/de-al tău etc., o colegă de-a mea/de-a ta etc., care sunt incorecte. În astfel de contexte, prepoziţia deare sensul dintre, adică un coleg de (=dintre) ai mei/ai tăi etc., o colegă de (=dintre) ale mele/ale tale etc.

Prin urmare, singurele construcţii corecte sunt : un coleg de-ai mei/de-ai tăi etc., o colegă de-ale mele/de-ale tale etc, iar scrierea cu cratimă (de-ai/de-ale) este justificată de necesitatea de a pronunţa mai rapid structura respectivă, marcând rostirea într-o singură silabă a două părţi de vorbire diferite – prepoziţia de şi pronumele posesiv ai mei, ai tăi, ale mele, ale tale etc. Nu sunt admise, evident, nici construcţiile de felul : un coleg dintre al meu, o colegă dintre a mea, care nu ar avea sens.

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Sensul şi originea cuvântului “machiavelism” Cuvântul machiavelism, utilizat pentru a …
Corespondenta la redactie