Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Design – care este sensul cuvântului şi cum se pronunţă?

Design este un neologism frecvent utilizat in epoca actuală, de aceea cunoaşterea exactă a sensului şi pronunţia corectă sunt absolut necesare. Cuvântul provine din limba engleză – engl. design – fiind preluat, ca şi alte neologisme (nu toate) în forma scrisă şi cu pronunţia din limba de provenienţă. Aşadar, se pronunţă [dizain], iar explicaţia cea mai simplă a sensului, cea de dicţionar este: 1. Domeniu multidisciplinar interesat de ansamblul factorilor (social-economici, funcționali, tehnici, ergonomici, estetici etc.) care contribuie la aspectul și calitatea produsului de mare serie 2. Aspect exterior, fel in care se prezintă un lucru (din punct de vedere estetic); Disciplină care urmărește armonizarea mediului uman, incepand de la conceperea obiectelor uzuale pană la urbanism și amenajarea peisajului (DEX).

În engleză, termenul design se foloseşte încă din perioada clasică (secolul al XVII-lea) şi la origine se află latinescul designare, care înseamnă a desena, a marca printr-un semn, a indica. Cel care a introdus în teoria artei cuvântul design, în 1712, este Shaftesbury, scriitor, om politic şi filosof, preocupat de definirea frumosului în artă. Cu sensul modern demetodă de creaţie care urmăreşte să dea fiecărui produs, pe lângă funcţionalitate, şi un aspect plăcut, a început să fie utilizat din secolul al XIX-lea. De atunci, până în prezent, aproape că nu a rămas domeniu care să nu interfereze cu elementele de design – arhitectură, vestimentaţie, decoraţii interioare, arte grafice, mediu etc.

De asemenea, limba română a împrumutat şi substantivul designer (pronunţat [dizainăr]) – specialist în design.

Sursa

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie