Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – “Poate fi posibil ?” sau “Este posibil?

O simplă căutare pe internet oferă rapid nenumărate exemple în care este prezenta formularea « poate fi posibil ». Iată câteva, luate la întâmplare : 02.04.2014 a1.ro/news/social/cum-poate-fi-posibil-asa-ceva-un-sef-de-la-politia-rutiera-a-fost-prins-cu-permis-fals-id326365.html# – « Un şef din Direcţia Rutieră a fost prins cu permis fals…”, www.alexgavriliu.ro/2014/05/02/noi-perspective-privind-dragostea-romantica-si-relatiile/ – „ Exista studii care spun că ar putea fi posibil să iubim mai mult de o persoană în acelaşi timp… „roportal.ro/discutii/topic/102788-dragoste-nu-mai-e-macar-prietenie-poate-e-posibil/ -« Dragoste nu mai e, măcar prietenie poate e posibil » s.a.m.d.
Este evident că adjectivul posibil are sensul : care poate exista, care se poate realiza, care se poate întâmpla, ceea ce este cu putinţă, realizabil, probabil etc.

Din asocierea acestui adjectiv cu verbul a (se) putea – cu înţelesul a exista posibilitatea, a fi posibil – rezultă, desigur, un pleonasm, adică o greşeală de exprimare, care constă în utilizarea apropiată a doua sau mai multe cuvinte/ construcţii cu acelaşi înţeles (repetându-se, inutil, o idee). Probabil că oricine ar zăbovi puţin asupra manierei de exprimare nu s-ar gândi vreodată să spună: « Poate să se poată… ».
Prin urmare, corecte sunt enunturile care evita pleonasmul, de exemplu : Este posibil să se întâmple acest lucru/ Cum este posibil să nu spuneţi adevărul ?/ Poate să vină ploaia/ Ar fi posibil să plecăm  etc.

Sursa

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

Corespondenta la redactie