Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – “Poate fi posibil ?” sau “Este posibil?

O simplă căutare pe internet oferă rapid nenumărate exemple în care este prezenta formularea « poate fi posibil ». Iată câteva, luate la întâmplare : 02.04.2014 a1.ro/news/social/cum-poate-fi-posibil-asa-ceva-un-sef-de-la-politia-rutiera-a-fost-prins-cu-permis-fals-id326365.html# – « Un şef din Direcţia Rutieră a fost prins cu permis fals…”, www.alexgavriliu.ro/2014/05/02/noi-perspective-privind-dragostea-romantica-si-relatiile/ – „ Exista studii care spun că ar putea fi posibil să iubim mai mult de o persoană în acelaşi timp… „roportal.ro/discutii/topic/102788-dragoste-nu-mai-e-macar-prietenie-poate-e-posibil/ -« Dragoste nu mai e, măcar prietenie poate e posibil » s.a.m.d.
Este evident că adjectivul posibil are sensul : care poate exista, care se poate realiza, care se poate întâmpla, ceea ce este cu putinţă, realizabil, probabil etc.

Din asocierea acestui adjectiv cu verbul a (se) putea – cu înţelesul a exista posibilitatea, a fi posibil – rezultă, desigur, un pleonasm, adică o greşeală de exprimare, care constă în utilizarea apropiată a doua sau mai multe cuvinte/ construcţii cu acelaşi înţeles (repetându-se, inutil, o idee). Probabil că oricine ar zăbovi puţin asupra manierei de exprimare nu s-ar gândi vreodată să spună: « Poate să se poată… ».
Prin urmare, corecte sunt enunturile care evita pleonasmul, de exemplu : Este posibil să se întâmple acest lucru/ Cum este posibil să nu spuneţi adevărul ?/ Poate să vină ploaia/ Ar fi posibil să plecăm  etc.

Sursa

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie