Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – “Poate fi posibil ?” sau “Este posibil?

O simplă căutare pe internet oferă rapid nenumărate exemple în care este prezenta formularea « poate fi posibil ». Iată câteva, luate la întâmplare : 02.04.2014 a1.ro/news/social/cum-poate-fi-posibil-asa-ceva-un-sef-de-la-politia-rutiera-a-fost-prins-cu-permis-fals-id326365.html# – « Un şef din Direcţia Rutieră a fost prins cu permis fals…”, www.alexgavriliu.ro/2014/05/02/noi-perspective-privind-dragostea-romantica-si-relatiile/ – „ Exista studii care spun că ar putea fi posibil să iubim mai mult de o persoană în acelaşi timp… „roportal.ro/discutii/topic/102788-dragoste-nu-mai-e-macar-prietenie-poate-e-posibil/ -« Dragoste nu mai e, măcar prietenie poate e posibil » s.a.m.d.
Este evident că adjectivul posibil are sensul : care poate exista, care se poate realiza, care se poate întâmpla, ceea ce este cu putinţă, realizabil, probabil etc.

Din asocierea acestui adjectiv cu verbul a (se) putea – cu înţelesul a exista posibilitatea, a fi posibil – rezultă, desigur, un pleonasm, adică o greşeală de exprimare, care constă în utilizarea apropiată a doua sau mai multe cuvinte/ construcţii cu acelaşi înţeles (repetându-se, inutil, o idee). Probabil că oricine ar zăbovi puţin asupra manierei de exprimare nu s-ar gândi vreodată să spună: « Poate să se poată… ».
Prin urmare, corecte sunt enunturile care evita pleonasmul, de exemplu : Este posibil să se întâmple acest lucru/ Cum este posibil să nu spuneţi adevărul ?/ Poate să vină ploaia/ Ar fi posibil să plecăm  etc.

Sursa

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Este corectă expresia “în principal”? În limbajul actual, expresia în …
Corespondenta la redactie