Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – “Poate fi posibil ?” sau “Este posibil?

O simplă căutare pe internet oferă rapid nenumărate exemple în care este prezenta formularea « poate fi posibil ». Iată câteva, luate la întâmplare : 02.04.2014 a1.ro/news/social/cum-poate-fi-posibil-asa-ceva-un-sef-de-la-politia-rutiera-a-fost-prins-cu-permis-fals-id326365.html# – « Un şef din Direcţia Rutieră a fost prins cu permis fals…”, www.alexgavriliu.ro/2014/05/02/noi-perspective-privind-dragostea-romantica-si-relatiile/ – „ Exista studii care spun că ar putea fi posibil să iubim mai mult de o persoană în acelaşi timp… „roportal.ro/discutii/topic/102788-dragoste-nu-mai-e-macar-prietenie-poate-e-posibil/ -« Dragoste nu mai e, măcar prietenie poate e posibil » s.a.m.d.
Este evident că adjectivul posibil are sensul : care poate exista, care se poate realiza, care se poate întâmpla, ceea ce este cu putinţă, realizabil, probabil etc.

Din asocierea acestui adjectiv cu verbul a (se) putea – cu înţelesul a exista posibilitatea, a fi posibil – rezultă, desigur, un pleonasm, adică o greşeală de exprimare, care constă în utilizarea apropiată a doua sau mai multe cuvinte/ construcţii cu acelaşi înţeles (repetându-se, inutil, o idee). Probabil că oricine ar zăbovi puţin asupra manierei de exprimare nu s-ar gândi vreodată să spună: « Poate să se poată… ».
Prin urmare, corecte sunt enunturile care evita pleonasmul, de exemplu : Este posibil să se întâmple acest lucru/ Cum este posibil să nu spuneţi adevărul ?/ Poate să vină ploaia/ Ar fi posibil să plecăm  etc.

Sursa

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

2 octombrie 2019

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

Laura Suzeanu Primarul Petrică Țone este în continuare generos cu echipa de fotbal din spatele Asociației Club Sportiv Municipal Oltenița. Este generos, dar pe banii oltenițenilor, în timp ce profesorii care se mai încumetă să organizeze activități școlare, caută surse externe pentru premii și diplome. Deși jucătorii provin din alte zone, altele decât Oltenița, din bugetul local vor pleca din nou 150.

Corespondenta la redactie