Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – “probleme astringente” sau “stringente”?

Diferenţa între astringent şi stringent este de o literă/un sunet. Ambele forme sunt corecte, dar, ca orice paronime, au sensuri diferite, confundate de unii vorbitori de limba română, având în vedere că termenii sunt mai pretenţioşi, împrumuturi din limba franceza.

Astringent (din fr. astringent, lat. astringens,-ntis) înseamnă1. Adj. (Despre substanțe) Care contractează țesuturile organismului. 2. S. n. Substanță sau medicament folosit pentru combaterea secrețiilor organice exagerate (DEX).

Stringent (din it. stringente), folosit adjectival, are înţelesul: Care trebuie să fie luat neapărat in seamă, care se impune in mod imperios, care nu suferă amanare; care necesită soluționare imediată, presant, imperios.

ExempleÎn această săptămână s-au ivit probleme stringente, nu mă pot ocupa de altceva/Uneori, se recomanda folosirea unor loţiuni astringente, pentru a imbunătăti aspectul tenului etc.
Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Este corect “cel mai celebru”? Unele structuri lingvistice sunt atât …
Corespondenta la redactie