Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – “probleme astringente” sau “stringente”?

Diferenţa între astringent şi stringent este de o literă/un sunet. Ambele forme sunt corecte, dar, ca orice paronime, au sensuri diferite, confundate de unii vorbitori de limba română, având în vedere că termenii sunt mai pretenţioşi, împrumuturi din limba franceza.

Astringent (din fr. astringent, lat. astringens,-ntis) înseamnă1. Adj. (Despre substanțe) Care contractează țesuturile organismului. 2. S. n. Substanță sau medicament folosit pentru combaterea secrețiilor organice exagerate (DEX).

Stringent (din it. stringente), folosit adjectival, are înţelesul: Care trebuie să fie luat neapărat in seamă, care se impune in mod imperios, care nu suferă amanare; care necesită soluționare imediată, presant, imperios.

ExempleÎn această săptămână s-au ivit probleme stringente, nu mă pot ocupa de altceva/Uneori, se recomanda folosirea unor loţiuni astringente, pentru a imbunătăti aspectul tenului etc.
Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

Corespondenta la redactie