Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – adagio sau adagiu?

Adagio şi adagiu sunt paronime (cuvinte cu formă asemănătoare şi sensuri diferite), prin urmare, ambele sunt corecte, dar se folosesc în contexte diferite.

Adagio (din it. adagio) este un termen specific domeniului muzical, denumind1. modul de executare a unei bucăţi muzicale, în tempo lent, 2. S. n. parte dintr-o compoziție muzicală care se cântă într-un tempo lent; prima parte lentă, executată de doi soliști, într-un balet clasic (“pas de deux”) – DEX.

Adagiu (din fr. adagium, lat. adage) înseamnă: maximă, sentinţa, aforism.

Se poate spune, de exemplu: Adagio, de Tomaso Albioni, în interpretarea Orchestrei simfonice din Londra, m-a impresionat/Adagio, din baletul Spartacus, a cucerit publicul care a aplaudat minute în şir etc., dar A trăi ca în sânul lui Avram este un celebru adagiu biblic/Pentru a te convinge în legătură cu spusele mele, aş putea apela la adagiul Acta, non verba (Fapte, nu vorbe!) etc.

Sursa

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

Corespondenta la redactie