Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – adagio sau adagiu?

Adagio şi adagiu sunt paronime (cuvinte cu formă asemănătoare şi sensuri diferite), prin urmare, ambele sunt corecte, dar se folosesc în contexte diferite.

Adagio (din it. adagio) este un termen specific domeniului muzical, denumind1. modul de executare a unei bucăţi muzicale, în tempo lent, 2. S. n. parte dintr-o compoziție muzicală care se cântă într-un tempo lent; prima parte lentă, executată de doi soliști, într-un balet clasic (“pas de deux”) – DEX.

Adagiu (din fr. adagium, lat. adage) înseamnă: maximă, sentinţa, aforism.

Se poate spune, de exemplu: Adagio, de Tomaso Albioni, în interpretarea Orchestrei simfonice din Londra, m-a impresionat/Adagio, din baletul Spartacus, a cucerit publicul care a aplaudat minute în şir etc., dar A trăi ca în sânul lui Avram este un celebru adagiu biblic/Pentru a te convinge în legătură cu spusele mele, aş putea apela la adagiul Acta, non verba (Fapte, nu vorbe!) etc.

Sursa

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

2 octombrie 2019

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

Laura Suzeanu Primarul Petrică Țone este în continuare generos cu echipa de fotbal din spatele Asociației Club Sportiv Municipal Oltenița. Este generos, dar pe banii oltenițenilor, în timp ce profesorii care se mai încumetă să organizeze activități școlare, caută surse externe pentru premii și diplome. Deși jucătorii provin din alte zone, altele decât Oltenița, din bugetul local vor pleca din nou 150.

Corespondenta la redactie