Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Mici/mititei – originea şi formele corecte ale cuvântului

Se spune mereu că, în categoria produselor culinare tradiţionale româneşti, pe lângă alte preparate, se afla şi mititeii/micii. S-au făcut şi demersuri oficiale ca aceştia să fie recunoscuţi ca atare, de către Comisia Europeană autorizată în domeniu. Specialiştii în gastronomie, dar, în primul rând, jurnalistul şi memorialistul Constantin Bacalbaşa (1856 – 1935), în cartea Dictatura gastronomică, afirmă că aceştia ar fi fost “inventati” în secolul al XIX-lea şi că ideea i-a aparţinut unui anume Iordache Ionescu, ardelean de origine, proprietar al unui han, la vremea respectivă, pe strada Covaci, din Bucureşti. Acesta prepara diverse feluri de cârnaţi, pe care îi frigea pe grătar, pentru numeroasa sa clientelă, şi pentru că, la un moment dat, a rămas fără intestinele de oaie (necesare pentru cârnaţi), s-a gândit să pună tocătura de carne, amestecată cu diverse ingrediente, direct pe grătar. – un fel de « găluşte fripte », cum li se spunea.

În privinţa formei corecte a cuvântului, care este un derivat cu sufix, de la adjectivul « mic », trebuie precizat că ambele forme substantivale – mici, mititei – sunt admise ca fiind corecte, preferându-se formele de plural, când este vorba de acest sens, deşi şi singularul mic/mititel poate fi întrebuinţat. Având în vedere că acest termen denumeşte un produs culinar inconfundabil, nu există sinonime (eventual, cârnăcior, dar care are un sens mult mai general), iar substantivul mici/mititei nu are corespondent în alte limbi, străinii pronunţându-l ca în limba română.

Cu toate acestea, mititeii se prepară şi în alte ţări din Peninsula Balcanică, dar cu unele diferenţe un compoziţie – la turci, sârbi, croaţi, greci, bulgari – unii susţinând că ar fi un produs originar din Bosnia, unde se numeşte cevapcici.

Calin Felezeu, profesor la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, susţine că a descoperit în nişte documente legate de Războiul de independenţă din 1877-1878, o altă explicatie pentru aparitia cuvântului românesc, mai exact că denumirea de „mititei” era dată unor tunuri mici ale artileriei româneşti de la Calafat şi că, în data de 10 mai 1877, când deputatul Vasile Boerescu, cel care a propus alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Ţării Româneşti, a mers cu nişte prieteni, să sărbătorească proclamarea independenţei României, la restaurantul Capsa, din Bucureşti, ar fi cerut „mititei” (aluzie la tunuri) şi o „baterie’ (două sticle de vin şi una de sifon), explicând gluma ulterior, aceasta apărând şi în presă, de atunci ramând denumirea de mititei pentru “găluştele fripte” şi cea de bateriepentru vinul cu sifon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 − 1 =

4 + 2 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum se scrie corect Mall-ul sau Mallul Potrivit Dicţionarului ortografic, ortoepic …
Corespondenta la redactie