Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – Subsemnatul/Subsemnata… declară/solicită etc. sau declar/solicit etc.?

Fiecare dintre noi suntem puşi, în anumite împrejurări, în situaţia de a scrie un document oficial, de felul cererii, al declaraţiei etc., în care este obligatorie folosirea unor formulări standard, ca cele din titlul articolului, mulţi ezitând în privinţa felului în care trebuie făcut acordul, la persoana a treia sau la persoana întâi: Subsemnatul/Subsemnata… declară/solicită etc. sau declar/solicit etc.?

Documente precum cele menţionate anterior (cereri, declaraţii etc.) aparţin stilului oficial (administrativ), termenul subsemnatul inducând, unora, impresia (incorectă) că acordul ar trebui făcut la persoana a treia: Subsemnatul… declară/solicită… etc.

Corect este să spunem (scriem), de exemplu: Subsemnatul Ionescu Dragoş, domiciliat…, cu funcţia… declar/solicit etc., adica utilizând verbul (declar/solicit etc.) la persoana intai, singular, deoarece substantivul subsemnatul are o valoare referenţială (este echivalent cu pronumele personal, de persoana întâi, singular – eu) realizându-se un acord după înţeles. Mai mult, subsemnatul este un calc lingvistic (o copiere a structurii unui cuvânt dintr-o altă limbă, traducându-se elementele componente) după franţuzescul soussigner, în care sub- (traducerea lui sous) este un element de compunere care indică, în acest caz, o ierarhie inferioară în raport cu alta de acelaşi tip. Acordul la persoana întâi, singular, este justificat şi de prezenţa obligatorie a numelui celui care semnează: Subsemnatul, Ionescu Dragoş, domiciliat… vă rog să aprobaţi… etc.

Mai trebuie ştiut, de asemenea, că se va folosi, după caz, forma de masculin sau feminin – Subsemnatul/Subsemnata – în niciun caz formulări de felul: Subsemnatul, Ionescu Maria,…, de exemplu, asocierea unui substantiv masculin (subsemnatul) cu un nume feminin neavând nicio justificare.

Sursa

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Este corectă expresia “în principal”? În limbajul actual, expresia în …
Corespondenta la redactie