Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – Subsemnatul/Subsemnata… declară/solicită etc. sau declar/solicit etc.?

Fiecare dintre noi suntem puşi, în anumite împrejurări, în situaţia de a scrie un document oficial, de felul cererii, al declaraţiei etc., în care este obligatorie folosirea unor formulări standard, ca cele din titlul articolului, mulţi ezitând în privinţa felului în care trebuie făcut acordul, la persoana a treia sau la persoana întâi: Subsemnatul/Subsemnata… declară/solicită etc. sau declar/solicit etc.?

Documente precum cele menţionate anterior (cereri, declaraţii etc.) aparţin stilului oficial (administrativ), termenul subsemnatul inducând, unora, impresia (incorectă) că acordul ar trebui făcut la persoana a treia: Subsemnatul… declară/solicită… etc.

Corect este să spunem (scriem), de exemplu: Subsemnatul Ionescu Dragoş, domiciliat…, cu funcţia… declar/solicit etc., adica utilizând verbul (declar/solicit etc.) la persoana intai, singular, deoarece substantivul subsemnatul are o valoare referenţială (este echivalent cu pronumele personal, de persoana întâi, singular – eu) realizându-se un acord după înţeles. Mai mult, subsemnatul este un calc lingvistic (o copiere a structurii unui cuvânt dintr-o altă limbă, traducându-se elementele componente) după franţuzescul soussigner, în care sub- (traducerea lui sous) este un element de compunere care indică, în acest caz, o ierarhie inferioară în raport cu alta de acelaşi tip. Acordul la persoana întâi, singular, este justificat şi de prezenţa obligatorie a numelui celui care semnează: Subsemnatul, Ionescu Dragoş, domiciliat… vă rog să aprobaţi… etc.

Mai trebuie ştiut, de asemenea, că se va folosi, după caz, forma de masculin sau feminin – Subsemnatul/Subsemnata – în niciun caz formulări de felul: Subsemnatul, Ionescu Maria,…, de exemplu, asocierea unui substantiv masculin (subsemnatul) cu un nume feminin neavând nicio justificare.

Sursa

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

2 octombrie 2019

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

Laura Suzeanu Primarul Petrică Țone este în continuare generos cu echipa de fotbal din spatele Asociației Club Sportiv Municipal Oltenița. Este generos, dar pe banii oltenițenilor, în timp ce profesorii care se mai încumetă să organizeze activități școlare, caută surse externe pentru premii și diplome. Deși jucătorii provin din alte zone, altele decât Oltenița, din bugetul local vor pleca din nou 150.

Corespondenta la redactie