Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – adagio sau adagiu?

Adagio şi adagiu sunt paronime (cuvinte cu formă asemănătoare şi sensuri diferite), prin urmare, ambele sunt corecte, dar se folosesc în contexte diferite.

Adagio (din it. adagio) este un termen specific domeniului muzical, denumind:

1. modul de executare a unei bucăţi muzicale, în tempo lent, 2. S. n. parte dintr-o compoziție muzicală care se cântă într-un tempo lent; prima parte lentă, executată de doi soliști, într-un balet clasic (“pas de deux”) – DEX.

Adagiu (din fr. adagium, lat. adage) înseamnă: maximă, sentinţa, aforism.

Se poate spune, de exemplu:

Adagio, de Tomaso Albioni, în interpretarea Orchestrei simfonice din Londra, m-a impresionat/Adagio, din baletul Spartacus, a cucerit publicul care a aplaudat minute în şir etc., dar A trăi ca în sânul lui Avram este un celebru adagiu biblic/Pentru a te convinge în legătură cu spusele mele, aş putea apela la adagiul Acta, non verba (Fapte, nu vorbe!) etc.

 

Sursa

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Este corectă expresia “în principal”? În limbajul actual, expresia în …
Corespondenta la redactie