Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Originea şi sensul expresiei “Asta să-i spui lui mutu de la manutanţă”

Expresia “Asta să-i spui lui mutu de la manutanţă” sau “Să i-o spui lu’ mutu” îşi are originea în folclorul urban şi este frecvent folosită în vorbirea curentă, atunci când ceva nu este adevărat, nu poate fi crezut. Zicerea s-a asociat cu un astfel de sens pentru că face referire la un “personaj”care nu poate fi găsit, cineva despre care nimeni nu ştie nimic. Pe de altă parte, manutanţa este o subunitate din cadrul armatei, dotată cu instalațiile și utilajul necesare fabricării pâinii pentru militari (DEX), prin urmare, “mutu de la manutanţă” e un fel de “Fane de la sculărie” sau “Ilie de la sculărie” – o expresie foarte cunoscută, de asemenea, pe care Emeric Imre a pus-o ca titlu al unei foarte cunoscute melodii (ale cărei versuri îi aparţin şi pe care o şi interpretează) – Balada lui Ilie de la sculărie.

Şi expresia referitoare la “mutu de la manutanţă” a intrat în poezie, prin versurile lui Marin Sorescu: “Mutu de la manutanţă/ n-are-un sfanţ, dar are-o sfanţă”.

 

Sursa

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie