Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Originea şi sensul expresiei “Asta să-i spui lui mutu de la manutanţă”

Expresia “Asta să-i spui lui mutu de la manutanţă” sau “Să i-o spui lu’ mutu” îşi are originea în folclorul urban şi este frecvent folosită în vorbirea curentă, atunci când ceva nu este adevărat, nu poate fi crezut. Zicerea s-a asociat cu un astfel de sens pentru că face referire la un “personaj”care nu poate fi găsit, cineva despre care nimeni nu ştie nimic. Pe de altă parte, manutanţa este o subunitate din cadrul armatei, dotată cu instalațiile și utilajul necesare fabricării pâinii pentru militari (DEX), prin urmare, “mutu de la manutanţă” e un fel de “Fane de la sculărie” sau “Ilie de la sculărie” – o expresie foarte cunoscută, de asemenea, pe care Emeric Imre a pus-o ca titlu al unei foarte cunoscute melodii (ale cărei versuri îi aparţin şi pe care o şi interpretează) – Balada lui Ilie de la sculărie.

Şi expresia referitoare la “mutu de la manutanţă” a intrat în poezie, prin versurile lui Marin Sorescu: “Mutu de la manutanţă/ n-are-un sfanţ, dar are-o sfanţă”.

 

Sursa

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Ce înseamnă şi care este originea expresiei “Cherchez la femme!”? …
Corespondenta la redactie