Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Originea şi sensul expresiei “Asta să-i spui lui mutu de la manutanţă”

Expresia “Asta să-i spui lui mutu de la manutanţă” sau “Să i-o spui lu’ mutu” îşi are originea în folclorul urban şi este frecvent folosită în vorbirea curentă, atunci când ceva nu este adevărat, nu poate fi crezut. Zicerea s-a asociat cu un astfel de sens pentru că face referire la un “personaj”care nu poate fi găsit, cineva despre care nimeni nu ştie nimic. Pe de altă parte, manutanţa este o subunitate din cadrul armatei, dotată cu instalațiile și utilajul necesare fabricării pâinii pentru militari (DEX), prin urmare, “mutu de la manutanţă” e un fel de “Fane de la sculărie” sau “Ilie de la sculărie” – o expresie foarte cunoscută, de asemenea, pe care Emeric Imre a pus-o ca titlu al unei foarte cunoscute melodii (ale cărei versuri îi aparţin şi pe care o şi interpretează) – Balada lui Ilie de la sculărie.

Şi expresia referitoare la “mutu de la manutanţă” a intrat în poezie, prin versurile lui Marin Sorescu: “Mutu de la manutanţă/ n-are-un sfanţ, dar are-o sfanţă”.

 

Sursa

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

Corespondenta la redactie