Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Ce înseamnă paronimele “ubicuitate”, “ambiguitate”?

Paronimele sunt cuvinte cu formă foarte asemănătoare, dar cu sensuri diferite. Cuvintele din titlul articolului sunt Greseli de gramaticaneologisme, împrumuturi din limba franceză. Ambiguitate (din fr. ambiguite, lat. ambiguitas, -atis) este un cuvânt mai cunoscut şi înseamnă: 1. Lipsă de precizie, de claritate. 2. Expresie, afirmaţie lipsită de precizie, echivocă; amfibolie.
Ubicuitate (din fr. ubiquite) are sensul de însuşire atribuită cuiva (de obicei divinităţii) de a putea fi prezent pretutindeni (sau în mai multe locuri) în acelaşi timp. Este sinonim cu omniprezent.
Exemple: Am sesizat în răspunsul lui o anume ambiguitate/Ubicuitatea este o caracteristică divină etc.a-scrie-2
Adjectivele corespunzătoare acestor substantive sunt ubicuu (cu pluralul ubicui/ubicue) şi ambiguu (plural ambigui/ambigue). Atenţie, aşadar, la ortografierea cu doi –u, la singular.
Exemple: Răspunsul tău mi s-a părut ambiguu/A fi ubicuu nu este o caracteristică umană etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 2 = 1

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie