Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Ce înseamnă paronimele “ubicuitate”, “ambiguitate”?

Paronimele sunt cuvinte cu formă foarte asemănătoare, dar cu sensuri diferite. Cuvintele din titlul articolului sunt Greseli de gramaticaneologisme, împrumuturi din limba franceză. Ambiguitate (din fr. ambiguite, lat. ambiguitas, -atis) este un cuvânt mai cunoscut şi înseamnă: 1. Lipsă de precizie, de claritate. 2. Expresie, afirmaţie lipsită de precizie, echivocă; amfibolie.
Ubicuitate (din fr. ubiquite) are sensul de însuşire atribuită cuiva (de obicei divinităţii) de a putea fi prezent pretutindeni (sau în mai multe locuri) în acelaşi timp. Este sinonim cu omniprezent.
Exemple: Am sesizat în răspunsul lui o anume ambiguitate/Ubicuitatea este o caracteristică divină etc.a-scrie-2
Adjectivele corespunzătoare acestor substantive sunt ubicuu (cu pluralul ubicui/ubicue) şi ambiguu (plural ambigui/ambigue). Atenţie, aşadar, la ortografierea cu doi –u, la singular.
Exemple: Răspunsul tău mi s-a părut ambiguu/A fi ubicuu nu este o caracteristică umană etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × 4 =

27 − = 21

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Sensul şi originea expresiei “Patul lui Procust” În cultura română, …
Corespondenta la redactie