Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Ce înseamnă şi care este originea expresiei “Nihil sine Deo”?

Nihil sine Deo este o expresie latinească, însemnând “Nimic fără Dumnezeu”. S-a impus ca deviză a Casei Regale de Hohenzollern-Sigmaringen. Familia Hohenzollern, originară din Schwabenland, regiune din sudul Germaniei, a dat, de-a lungul timpului, împăraţi şi regi ai Prusiei, Germaniei şi României. Începând cu anul 1866, Carol I de Hohenzollern a devenit principe al României, până în 1881, apoi rege, până în 1914. A fost urmat de Ferdinand I al României (1914 – 1927), Mihai I (1927 – 1930, 1940 – 1947) şi Carol al II-lea (1930 – 1940).

Pe primul blazon al Familiei Hohenzollern, de până în secolul al XIX-lea, vechi de câteva sute de ani, exista o altă deviza – “Hie guet Zollere allwege”(“Am fost întotdeauna buni Zollerni”, aceasta fiind înlocuită cu “Nihil sine Deo”. Odată cu Carol I, dictonul latin a apărut şi în heraldica românească. Pe prima stemă a României, în partea de jos, pe o panglică albastră, era înscris Nihil sine Deo, ca simbol şi crez politic al ţării. Deviza poate fi văzută şi în prezent, în încăperile din Castelul Peleş şi în toate însemnele Casei Regale.

Începând cu anul 2009, Casa Regală a României a instituit o decoraţie cu acest dicton latin – Nihil sine Deo – inscriptionat pe o bordură ovală de email alb, în interiorul căreia este montată o coroană regală din bronz. Decoraţia este acordată, după cum precizează Casa Regală, “personalităților marcante din domeniul social, științific, educațional, cultural, spiritual, economic, politic și militar care au ajuns la un respectabil număr de ani în profesie sau au realizat o performanță de înalt nivel “, precum şi ambasadorilor care au contribuit la promovarea imaginii României. Din 2009, până în prezent, au fost înmânate 200 de astfel de decoraţii.

Sursa

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie