Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – inveterat/înveterat sau învederat?

Personajul-e-o-carteProbabil că mulţi dintre noi au auzit, în limbajul cotidian, exprimări de felul: “X este inveterat în rele” sau “El este un fumător inveterat”. Acestea sunt formulări corecte, inveterat având sensul : (Livresc; despre oameni) în care s-a înrădăcinat un anumit defect; (despre defecte, vicii etc.) înrădăcinat.
Problema apare când, din pricina asemănării fonetice a cuvintelor/variantelor din titlul articolului sau din necunoaşterea sensului acestora, se nasc forme hibride, incorecte, precum înveterat (cu –î), cuvânt care nu există.
Învederat (cu î– initial si –d-) în schimb, este participiul trecut, cu valoare adjectivala, al verbului a învedera – un A gandiderivat de la substantivul vedere, cu prefixul in-. Deci învederat este, de asemenea, corect, dar având înţelesul: care se poate vedea sau înţelege bine; vizibil, evident.
Aşadar, inveterat şi învederat sunt corecte, paronime, adică au forma asemănătoare, dar înţeles diferit.
Se va spune corect, de exemplu, dacă ar fi să citez dintr-un articol din presa: James Bond este un alcoolic inveterat, dar Este învederat ca împărţirea averii se va face pe cale amiabilă etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nineteen − sixteen =

84 − 79 =

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

Corespondenta la redactie