Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – inveterat/înveterat sau învederat?

Personajul-e-o-carteProbabil că mulţi dintre noi au auzit, în limbajul cotidian, exprimări de felul: “X este inveterat în rele” sau “El este un fumător inveterat”. Acestea sunt formulări corecte, inveterat având sensul : (Livresc; despre oameni) în care s-a înrădăcinat un anumit defect; (despre defecte, vicii etc.) înrădăcinat.
Problema apare când, din pricina asemănării fonetice a cuvintelor/variantelor din titlul articolului sau din necunoaşterea sensului acestora, se nasc forme hibride, incorecte, precum înveterat (cu –î), cuvânt care nu există.
Învederat (cu î– initial si –d-) în schimb, este participiul trecut, cu valoare adjectivala, al verbului a învedera – un A gandiderivat de la substantivul vedere, cu prefixul in-. Deci învederat este, de asemenea, corect, dar având înţelesul: care se poate vedea sau înţelege bine; vizibil, evident.
Aşadar, inveterat şi învederat sunt corecte, paronime, adică au forma asemănătoare, dar înţeles diferit.
Se va spune corect, de exemplu, dacă ar fi să citez dintr-un articol din presa: James Bond este un alcoolic inveterat, dar Este învederat ca împărţirea averii se va face pe cale amiabilă etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 + thirteen =

70 − = 66

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie