Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Sensul şi originea expresiei “Honeste vivere”

Expresia latinească “Honeste vivere” înseamnă “Să trăieşti cinstit” şi îşi are originea în dreptul roman, în lucrarea Liber singularis regularum, formularea aparţinându-i jurisconsultului Ulpian, consilier al împăratului Alexandru Severus. Textul complet este: “Iuris praecepta sunt haec: honeste vivere, alteram non laedere, suum cuique tribuere”. (Preceptele dreptului sunt acestea: să trăieşti cinstit, să nu dăunezi altuia, să dai fiecăruia ceea ce i se cuvine), fiecare dintre aceste principii devenind expresii care se pot cita în contexte adecvate adevărurilor pe care le exprimă.

În cultura română, geniul comic al lui Caragiale a “adaptat” maxima latinească Honeste vivere, într-o replică a personajului Nae Caţavencu, din piesa “O scrisoare pierdută”, transformând-o într-un joc de cuvinte ironic, la adresa inculţilor şi a politicienilor necinstiţi, calambur devenit, la noi, la fel de celebru: “Honeste bibere”(“Să bei cinstit!”).

Sursa

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie