Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Între “off” şi “ofuri”!

În limba română contemporană au pătruns, mai ales prin intermediul mass-mediei, o mulţime de neologisme, în special din engleză, care, în funcţie de vechimea lor în limbă, au fost adaptate mai mult sau mai puţin regulilor limbii noastre.
Personaje din cartiExistă, de asemenea, un limbaj “specializat” al mediului virtual, în interiorul căruia fiecare se descurcă, de multe ori, “după ureche”.
De exemplu, prepoziţiile englezeşti off/on off-line/on-line (scrise şi offline/online, pronunţate [oflain]/[onlain])/Turn off/on your internet connection/Get off the internet etc. – indică starea de fi deconectat/conectat la o reţea sau la un sistem de comunicatie.
În acest context al lumii virtuale, se pare că mulţi au uitat de românescul of – o interjecţie (cu Carti-05pluralul ofuri), care poate să exprime: a) durere, amărăciune, regret; deznădejde; necaz, ciudă; b) scârbă, dezgust; c) admiraţie, entuziasm; d) o dorinţă, o rugăminte; e) mirare, surprindere (DEX). Spun că au „uitat”, pentru că, frecvent, se foloseşte ortografierea cu un –f, în locul lui off, o structură de felul of-line (cu un singur –f) neavând sens.
Aşadar, chiar dacă prepoziţia englezească off nu apare în dicţionarul limbii române, aceasta este tolerată în limbajul specializat (din informatică) şi nu trebuie confundată, în scriere, cu interjecţia of, pentru că rezultatul ar fi un fel de „struţo-camilă”, cu iz autohton.
Se poate spune/scrie, de exemplu: Of, prietenii mei sunt, la ora aceasta, off-line!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × 2 =

− 4 = 4

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

Corespondenta la redactie