Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Originea şi sensul expresiei “Le style c’est l’homme même ”

Le style c’est l’homme même este o celebră expresie aparţinând lui Buffon (Georges-Louis Leclerc, baron de Buffon), naturalist, matematician, biolog, filosof şi scriitor francez, din secolul al XVIII-lea.

Acest adagiu înseamnă, în traducere, după cum uşor ne putem da seama, ca vorbitori de limbă de origine latină (ca si franceza), “Stilul este omul însuşi” (sau, în forma mai scurtă, “Stilul este omul”), referindu-se, iniţial, la un adevăr general valabil, acela că fiecare individ poate fi recunoscut, se individualizează prin maniera de exprimare. În timp, sensul expresiei s-a extins, vizând şi alte aspecte/stiluri care definesc o persoană – atitudinea, gesturile, reacţiile, stilul vestimentar etc.

Expresia Le style c’est l’homme même, utilizată, astăzi, în nenumărate limbi, a fost rostită pentru prima dată în cadrul discursului de recepţie (Discurs despre stil), rostit de Buffon la Academia Franceză, la 25 august 1753 – un elogiu, la momentul respectiv, adus originalităţii marilor scriitori, în opoziţie cu “spiritele sterile”, care pot avea “cuvinte”, dar nu şi idei.

Este evident că, în prezent, cine apelează la expresia Le style c’est l’homme même se referă la totalitatea manifestărilor unui individ şi la felul în care acestea sunt receptate de ceilalţi, de la maniera în care cineva pune gândul în cuvânt, până la gesturile caracteristice, reacţiile tipice, vestimentaţie, pasiuni, tăceri etc. Ar fi interesant dacă, dincolo de ceea ce subliniază această expresie, am încerca să conştientizăm în ce măsură există diferenţe între “stilul” pe care credem noi că îl “afişăm”şi felul în care suntem percepuţi de către ceilalţi.
Ar fi un pas important spre autocunoaştere
.

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie