Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Originea şi sensul expresiei “Le style c’est l’homme même ”

Le style c’est l’homme même este o celebră expresie aparţinând lui Buffon (Georges-Louis Leclerc, baron de Buffon), naturalist, matematician, biolog, filosof şi scriitor francez, din secolul al XVIII-lea.

Acest adagiu înseamnă, în traducere, după cum uşor ne putem da seama, ca vorbitori de limbă de origine latină (ca si franceza), “Stilul este omul însuşi” (sau, în forma mai scurtă, “Stilul este omul”), referindu-se, iniţial, la un adevăr general valabil, acela că fiecare individ poate fi recunoscut, se individualizează prin maniera de exprimare. În timp, sensul expresiei s-a extins, vizând şi alte aspecte/stiluri care definesc o persoană – atitudinea, gesturile, reacţiile, stilul vestimentar etc.

Expresia Le style c’est l’homme même, utilizată, astăzi, în nenumărate limbi, a fost rostită pentru prima dată în cadrul discursului de recepţie (Discurs despre stil), rostit de Buffon la Academia Franceză, la 25 august 1753 – un elogiu, la momentul respectiv, adus originalităţii marilor scriitori, în opoziţie cu “spiritele sterile”, care pot avea “cuvinte”, dar nu şi idei.

Este evident că, în prezent, cine apelează la expresia Le style c’est l’homme même se referă la totalitatea manifestărilor unui individ şi la felul în care acestea sunt receptate de ceilalţi, de la maniera în care cineva pune gândul în cuvânt, până la gesturile caracteristice, reacţiile tipice, vestimentaţie, pasiuni, tăceri etc. Ar fi interesant dacă, dincolo de ceea ce subliniază această expresie, am încerca să conştientizăm în ce măsură există diferenţe între “stilul” pe care credem noi că îl “afişăm”şi felul în care suntem percepuţi de către ceilalţi.
Ar fi un pas important spre autocunoaştere
.

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Sensul şi originea expresiei “Patul lui Procust” În cultura română, …
Corespondenta la redactie