Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum se scrie corect?

Ortograme

Sa/ s-a – Se scrie “sa” împreunat doar atunci când se poate înlocui cu lui ori ei. Se scrie “s-a” numai atunci când nu poate fi înlocuit cu “lui”ori “ei”.
Exemplu: Prăjitura “sa” este bună. (prăjitura ei, prăjitura lui); El “s-a” dus la școală.

Săi/ să-i – Se scrie “săi” atunci când poate fi înlocuit cu lui ori ei. Se scrie “să-i” atunci când nu poate fi înlocuit cu lui ori ei, dar și atunci când urmează o acțiune.
Exemplu: Ciorapii săi sunt murdari. Frații lor încearcă să-i împace. Sau/s-au – Se scrie “sau” doar atunci când poate fi înlocuit cu ori. Se scrie “friptură sau salată? Florile s-au ofilit.

Sar/s-ar – Se scrie “sar” doar atunci când sensul cuvântului este de a sări. Se scrie “s-ar” atunci când urmează să se întâmple o acțiune.
Exemplu: Ei sar gardul. Fluturii s-ar putea să nu mai zboare că plouă.

La/l-a
– Se scrie “la” atunci când vorbim despre un loc, o direcție unde se întâmplă acțiunea. Se scrie “l-a” atunci când urmează acțiunea.
Exemplu: Mingea a sărit la vecini. Mihai l-a împins pe Victor în apă.
Laș/l-aș
Se scrie “laș” atunci când sensul este de fricos. Se scrie “l-aș” atunci când urmează o acțiune.
Exemplu: El este un laș. L-aș lua cu mine în oraș.
Mai/m-ai – Se scrie “mai” atunci când sensul este de încă ori atunci când se întărește semnificația unui cuvânt, ori dacă facem referire la luna mai. Se scrie “m-ai” atunci când urmează o acțiune.
Exemplu: Victoria este mai harnică decât Mihaela. Mai vrei ceva? M-ai supărat degeaba.
Nai/n-ai – Se scrie “nai” atunci când ne referim la instrumentul muzical. Se scrie “n-ai” atunci când urmează o acțiune.
Exemplu: El cântă la nai. N-ai fost unde te-a trimis fratele tău.
Ia/i-a – Se scrie “ia” atunci când vrei să exprimi un îndemn ori când sensul este de a lua, a apuca. Se scrie “i-a” atunci când urmează o acțiune.
Exemplu: El ia taxiul când are bagaj. Mihaela i-a desenat suroii sale mai mici o floare.
Iar/i-ar – Se scrie “iar” atunci când se poate înlocui cu din nou. Se scrie “i-ar” atunci când urmează o acțiune.
Exemplu: Iar am strănutat. I-ar plăcea să primească un cadou.
Neam/ne-am – Se scrie “neam” atunci când are înțeles de rudă. Se scrie “ne-am” atunci când urmează o acțiune.
Exemplu: Dan este neam cu mine. Ne-am urcat în pomi.
Noi/n-oi – Se scrie “noi” atunci când înțelesul este de nou ori atunci când se referă la un grup de oameni în care este inclus și vorbitorul. Se scrie “n-oi” atunci când sunt două cuvinte nu și voi ce se pronunță împreună.
Exemplu: Carla are patine noi. Noi mergem diseară la teatru. N-oi face ceva greșit.
Nea/ne-a – Se scrie “nea” atunci când sensul este de zăpadă/omăt ori atunci când este prescurtarea de la nenea. Se scrie “ne-a” atunci când urmează o acțiune.
Exemplu: Un covor de nea se întinde în fața ochilor. Nea Florică a cules porumbul. Mioara ne-a cules zmeură.

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie