Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum se scrie corect: ”nu fi suparat” sau ”nu fii suparat”? Si de ce!

De fiecare data cand vedem pe cineva cand nu scrie corect in limba romana avem tendinta de a il corecta si a ii explica in detaliu ce si cum greseste, pentru a fi siguri ca nu va mai face aceeasi greseala. Afla cum se scrie corect, „nu fi suparat” sau „nu fii suparat”. Si de ce!

Mai intai, haideti sa lamurim situatia cand „fi” se scrie cu doi de „i”, pentru ca foarte multa lume scrie in mod gresit. Iata ce trebuie sa stii pentru a scrie corect gramatical!

Atunci cand conjugam la modul infinitiv, „fi” se scrie cu un singur „i” (a fi).

Cand conjugam verbul „a fi” la viitor, il vom folosi tot cu un singur „i” (voi fi/va fi/vom fi/vor fi/veti fi).

La modul conditional perfect, verbul „a fi” se conjuga la fel ca la modul infinitiv (as fi/ar fi/ati fi/ai fi).

Cand conjugam la modul conjuctiv prezent, lucrurile se schimba pentru ca vom folosi „fi” cu un singur „i”, dar si cu doi „i”:

  • Eu sa fiu
  • Tu sa fii
  • El/ea sa fie
  • Noi sa fim
  • Voi sa fiti
  • Ele sa fie

„Fi” si „fii” inseamna confuzie pentru majoritatea romanilor atunci cand scriu, asa ca este cazul sa lamurim acest lucru, pentru a fi siguri ca o sa scriem corect din punct de vedere gramatical.

Haideti sa lamurim un lucru: „Fi” se scrie cu un singur „i” doar la modul imperativ negativ. Atunci cand folosim expresia „Nu fi suparat!” o sa folosim un singur „i”. Doar in acest caz se foloseste „fi” cu un singur „i”. „Nu fii suparat” este forma gresita!

La modul imperativ afirmativ, vom folosi „fi” cu doi de „i”. „Fii rau!” este scris corect pentru ca este la afirmativ. Daca il folosim la imperativ negativ, forma corecta este „Nu fi rau!”.

In restul situatiilor, „fi” se foloseste cu doi de „i”, indiferent ca este la afirmativ sau negativ. (tu sa fii/tu sa nu fii).

De asemenea, atunci cand conjugam la modul conjunctiv perfect, „fi” se foloseste pentru toate persoanele, indiferent ca folosim la afirmativ sau la negativ. Eu sa fi invatat/tu sa fi invatat/noi sa fi invatat/ea sa fi invatat etc.

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie