Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

“La fel ca şi” – este corectă această structură lingvistică?

“La fel ca şi” este o structură lingvistică, pe care o putem auzi/citi frecvent, în cele mai diverse contexte de comunicare. Dacă suntem atenţi la limbajul celor din jurul nostru, vom constata prezenţa acestei structuri în exprimări de felul: “Nu ştiu nimic, la fel ca şi tine!”, “Am nevoie de încurajări, la fel ca şi tine!”, “La fel ca şi până acum, vom pleca în vacanţă!” etc.

Presa on line oferă, de asemenea, cu “generozitate”, nenumărate exemple: “La fel ca şi Bulgaria, România se confruntă cu...”,  “Dreapta românească, la fel ca şi dreapta europeană...” şi exemplele ar putea continua la nesfârşit.

“La fel ca şi” – o structură pleonastică

“La fel ca şi” este un pleonasm, adică o greşeală de exprimare rezultată din asocierea a doi termeni/două structuri cu acelaşi sens. În exemplele menţionate anterior, “ca şi” are acelaşi înţeles cu locuţiunea “la fel ca”. Prin urmare, se va spune corect: “Nu ştiu nimic, la fel ca tine!”/ “Nu ştiu nimic, ca şi tine” sau “Ca şi până acum, vom pleca în vacanţă”/”La fel ca până acum, vom pleca în vacanţă!”, “La fel ca Bulgaria, România se confruntă cu…” sau “Ca şi Bulgaria, România …” etc.

Pleonastice sunt şi formulări precum: “în acelaşi mod ca şi” sau “tot la fel” (o suprapunere între “tot aşa” şi “la fel”, care înseamnă acelaşi lucru).

Proliferarea lui “ca şi”, în construcţii incorecte, are legătură, de multe ori, şi cu încercarea unor vorbitori de a evita o cacofonie: ”Ca şi coleg, te sfătuiesc să fii mai atent!”. Astfel de structuri sunt, evident, incorecte, chiar aberante semantic. Formularea corectă, în acest caz, este: “În calitate de coleg, te sfătuiesc să...”.

Sursa

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie