Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – noștri sau noștrii ?

Sunt numeroase situații în limba română când scrierea cu un sau cu doi devine o adevărată problemă pentru cei care nu stăpânesc regulile gramaticale sau care nu și-au însușit, la timpul potrivit, normele scrierii corecte.

Al nostru/al vostru reprezintă forme de singular ale pronumelui posesiv, care, atunci când însoțește un substantiv, acordându-se cu acesta, devine adjectiv pronominal posesiv.

Exemplu : Pământul este al nostru (pronume posesiv)/ Prietenul nostru întârzie (adjectiv pronominal posesiv).

Formele de plural corespunzătoare se formează cu ajutorul desinenței –i (un element morfologic, care, în flexiunea posesivului, adăugat la tema cuvântului, exprimă opozițiile de gen, număr și caz – nostr-u/noştr-i, vostr-u/voştr-i) :  Ai noștri/Ai voștri au plecat, Prietenii noștrivoștri întârzie. Această transformare este însoțită și de o alternanță consonantică, adică transformarea lui s în ş.

În nici o împrejurare, apariția unui al doilea i, la formele noștri/voștri nu ar avea justificare, deoarece, în cuvintele care se scriu cu doi i, cel de-al doilea este articol. Or, pronumele și adjectivele pronominale nu se articulează, indiferent de poziția lor în diversele structuri sintactice, așa cum se poate întâmpla cu unele adjective propriu-zise, antepuse substantivului pe care îl determină: Copacii înalți se leagănă în vânt/ Înalții copaci se leagănă în vânt (în forma înalții, primul –i fiind desinența de plural, iar al doilea, articolul hotărât, preluat de la substantiv).

Prin urmare, regula este ușor de reținut, întotdeauna formele noștri, voștri se scriu cu un singur i.

Sursa

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie