Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – iar sau i-ar?

Omofonele (cuvinte/ structuri care se pronunta identic, dar se scriu diferit) – iar si i-ar – au valori morfologice si, evident, sensuri diferite, in functie de contextul in care sunt folosite. Iar (scris intr-un cuvant) poate sa fie adverb, cu intelesul de iarasi, din nou, inca o data (indicand repetabilitatea unei actiuni) : Iar a plouat !/ Nu vreau sa aud iar ceea ce mi-ai mai spus ! etc.

Tot intr-un cuvant se scrie iar si cand are valoarea unei conjunctii adversative (precum dar, insa), stabilind o relatie de coordonare intre doua propozitii de acelasi fel : Unul urca, iar altul coboara/ Eu vorbesc, iar el tace etc.

I-ar (scris cu cratima) este o structura alcatuita din pronumele personal, forma neaccentuata – i (lui/ei, ii, i) – si verbul auxiliar ar, care ajuta la formarea modului conditional, timpul prezent : I-ar spune adevarul, dar nu indrazneste/ Stiu ca i-ar darui multe lucruri, daca ar putea/ Doar lui/ei i-ar marturisi ceea ce s-a intamplat etc.

Prin urmare, ambele forme – iar si i-ar – sunt corecte, dar se scriu diferit, in functie de contextul lingvistic in care apar. Pentru fixarea, in memorie, a sensurilor si a ortografiei corespunzatoare, se poate tine minte un enunt simplu, de verificare, de felul : S-au intalnit iar (adverb), iar (conjunctie) el i-ar spune (pronume + verb) acum adevarul.

Sursa

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie