Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Iubesc trădarea, dar urăsc pe trădători – o expresie care a străbătut secolele şi care a prins, la noi, rădăcini adânci

Iubesc trădarea, dar urăsc pe trădători este o expresie în care noi, românii, recunoaştem îndată stilul inconfundabil al lui I.L.Caragiale, genialul dramaturg, a cărui opera este la fel de actuală ca şi un urmă cu peste un secol. Scriitorul a avut atunci, în secolul al XIX-lea, intuiţia şi talentul de a fixa, prin opera sa, sub semnul ironiei şi al satirei, tipologii şi evenimente ale unei lumi pe care el însuşi o descria ca “un vast bâlci, în care totul este improvizat, totul trecător, nimic înfiinţat de-a binele, nimic durabil”.

Iar astăzi, după o sută şi ceva de ani, privind la realitatea noastră, de multe ori ne vin în minte/ recunoaştem situaţii, replici, atitudini ale personajelor lui Caragiale şi nu putem ignora faptul că, probabil, există ceva în firea balcanică a românului care, inevitabil, duce lucrurile, chiar şi pe cele mai importante, în zona superficialităţii, a băşcăliei, a zeflemelei, a comportamentelor tulburi, contradictorii.

Ca şi pe vremea “caţavencilor”, şi în prezent, pare să “reziste”, cu ostentaţie, o lume în care “toţi sunt sau devin „de-ai noştri”, fiecare îl crede pe celălalt prost, fiecare, la rândul său, face pe prostul. Fiindcă adevărata, suprema valoare a acestei lumi este prostia şi toţi se străduiesc să fie, să dea impresia că sunt cât mai prosti (…) Pentru a supravieţui, este necontenit nevoie să faci pe prostul, să intri în corul uniform şi zgomotos al marii trăncăneli, să fii asemenea ei” (Mircea Iorgulescu, Eseu despre lumea lui Caragiale).

Chiar dacă noi recunoaştem spiritul lui I.L. Caragiale în expresia “Iubesc trădarea, dar urăsc pe trădători”, originea acesteia este mult mai veche. Cel care a menţionat-o pentru prima dată este Plutarh, scriitor şi moralist grec, din secolul I d.Hr. Cea mai cunoscută dintre lucrările sale se numeşte “Vieţile paralele ale oamenilor iluştri” şi cuprinde 50 de biografii, în 46 dintre acestea comparându-se o personalitate din Grecia cu una romană (ceea ce explică şi titlul “Vieţile paralele”) – Tezeu – Romulus, Alexandru cel Mare – Caesar, Cicero – Demostene etc.

În capitolul consacrat lui Romulus şi Tezeu, Plutarh povesteşte cum Tarpeia, fiica lui Sempronius Tarpeius, pe care Romulus îl numise guvernator al Capitoliului, pentru a apăra Roma în războiul cu sabinii, se îndrăgosteşte de Tatius, regele sabinilor. Tarpeia îi promite că va trăda Roma, că îl va ajuta să câştige, dacă se va căsători cu ea. Tatius, la rândul lui, îi promite că îi va dărui nenumărate brăţări de aur, cele pe care sabinii le purtau pe braţul stâng.

Mai departe aici

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie