Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – “costum de haine” sau “costum”?

Structura lingvistică din titlul articolului – costum de haine – este atât de înrădăcinată în limbajul comun, încât cei mai mulţi vorbitori de limba română nici nu mai realizează că este vorba, de fapt, de un pleonasm (greşeală constând în utilizarea alăturată a două cuvinte, expresii, propoziţii, care exprimă, inutil, aceeaşi idee).

Substantivul costum (din fr. costume) înseamnă, potrivit DEX: 1. Ansamblu de piese vestimentare (sacou şi pantaloni sau sacou şi fustă) pentru bărbaţi sau pentru femei. 2. (Cu determinări) Fel de îmbrăcăminte la anumite ocazii. 3. (Cu determinări) Fel de îmbrăcăminte caracteristică unui popor, unei regiuni, unei epoci etc.; port.

A folosi sintagma costum de haine este ca şi când am spune îmbrăcăminte de haine, ceea ce este un nonsens.
Desigur, se pot folosi, când este cazul, anumite determinări, pe langa substantivul costum, pentru a dezambiguiza sensul, de felul: costum tradiţional, costum popular, costum naţional, costum de ceremonie, costum bărbătesc, costum de damă, costum business, costum de epoca etc.

Aşadar, vom spune corect, de exemplu: Am cumpărat un costum pe care să îl port la petrecerea de sfârşit de an/Costumele de damă sunt la fel de scumpe ca cele bărbăteşti etc.
Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie