Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – interregional sau inter-regional, nonvaloare sau non-valoare, exministru sau ex-ministru etc

Cele mai multe derivate din limba romana se scriu intr-un cuvant. Prin urmare, se va scrie corect : interregional, nonvaloare, nonviolenta, nonconformist, postbelic, preaderare, antemeridian, antisocial, a rasciti, a dezvinovati, neabatut  etc.

In cazul lui ex, cu sensul « fost », se va scrie, obligatoriu, cu cratima : ex-ministru, ex-presedinte etc. Daca intelesul lui ex este « in afara », atunci scrierea corecta este fara cratima, situatii, de altfel, foarte rare, de exemplu : a exînscrie (a construi o figura geometrica in afara alteia).

De asemenea, se scriu cu cratima:

 • unele derivate recente sau ocazionale : non-eu pre-text (cu sensul ceea ce preceda un text, nu pretext cu intelesul de motiv aparent), a re-crea, cu sensul a crea din nou, nu a (se) recrea – a (se) destinde) ;
 • cand se indica un an calendaristic, intr-o maniera prescurtata : ante-’89post-2000 etc.
 • cand prefixul insoteste o abreviere : pro-NATOanti-UE etc.
 • cand prefixul insoteste un nume propriu: pro-Ionescu, anti-Popescu etc.
 • cand este vorba de derivate supraprefixate: extra-extrafin, post-postscriptum, ras-rascitit etc.

Sursa

Editorial
 • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

  Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

  “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

 • Pastila de gramatică

  Pastila de gramatică

  Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie