Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – trening sau training?

În limbajul curent, se întâmplă destul de des să se producă o confuzie între cele două cuvinte menţionate în titlul articolului – trening şi training – aşa cum se poate constata şi din diverse postari pe internet, confuzie generată, pe de o parte, de asemănarea fonetică, şi, pe de altă parte, de necunoaşterea sensului celui de-al doilea termen (care e perceput ca o variantă a primului).

Trening, cu pluralul treninguri, este singura formă corectă a substantivului care denumeşte îmbrăcămintea sportivă, alcătuită din bluză şi pantaloni, purtată, mai ales, la antrenamente (DEX) sau cu ocazia altor activităţi recreative, de relaxare. Cuvântul provine din englezescul training, care a fost însă adaptat regulilor de scriere şi pronunţie ale limbii române. Unii utilizează incorect forma training, cu sensul menţionat anterior, probabil şi pentru că există o marcă celebră a acestui articol vestimentar, care se comercializează, în mod firesc, cu titulatura respectivă – Trening Training Gold.

În limba romana există şi termenul training (pronunţat [treining] – un neologism recent – dar care are înţelesul: instruire, antrenament, pregătire. Exemple: Institutul roman de traininguri desfăşoară o intensa activitate/ În perioada următoare se vor organiza mai multe traininguri (sesiuni de pregătire) în domeniul jurnalismului etc.

Sursa

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie