Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Pluralul unor neologisme recente – click, gadget, trend, weekend, chat, party etc.

În mod firesc, în limba romana actuală, au pastruns nenumărate neologisme, cele mai multe din limba engleză. Majoritatea acestor împrumuturi recente au fost adaptate parţial normelor limbii române, altele sunt în curs de adaptare. De exemplu, unele se scriu şi se pronunţă ca în limba de bază, dar, la formele de plural, desinenţa (terminaţia specifică) se leagă direct de substantivul respectiv : click – clickuri (de la verbul englezesc to click, cu sensul specializat – a apăsa unul dintre butoanele mouse-ului),  gadget – gadgeturi (obiecte mici, ingenios construite, cu largi utilizări în viaţa cotidiană), trend – trenduri (tendinţe), weekend – weekenduri (sfârşituri de săptămână), chat – chaturi (modalitate de comunicare in retea), item – itemiitemuri/ iteme (elemente ale unui test care corespund unor obiective bine definite) – toate cele trei forme de plural fiind acceptate, primul recomandat, supermarket – supermarketuri, feedback – feedbackuri (acţiune de răspuns la o altă acţiune/ conexiune inversă), look – lookuri (înfăţişare, aspect, imagine), flash – flashuri (lumina puternică, de scurtă durată), mall – malluriairbag – airbaguridiscount – discounturi (rabat comercial) etc.

În cazul neologismelor a căror terminaţie prezintă deosebiri între scriere şi pronunţie, desinenţa de plural se leagă de cuvânt prin cratima : party – party-uri, smartphone – smartphone-uri, story – story-uri, penalty – penalty-uri, site – site-uri, ice-tea – ice-tea-uri etc.

Sursa

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie