Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Este corect “muncă laborioasă”?

Anumite structuri lingvistice, unele în care apar şi termeni mai « pretenţioşi », aşa cum este şi cea din titlul articolului – muncă laborioasă – proliferează, pentru că sunt frecvent întrebuinţate de cei din jurul nostru sau pentru că devin în Carti aripivogă prin exploatarea lor în mass-media.
Laborios este un neologism, împrumutat din limba franceză (fr. laborieux) şi are sensul : 1. (Despre manifestările, creaţiile etc. oamenilor) Care cere multă muncă, necesită încordare, efort şi osteneală; 2. (Despre oameni) Care lucrează (şi produce) mult; sârguincios (DEX).
Având în vedere aceste sensuri, sintagma muncă laborioasă este un pleonasm (greşeală constând în folosirea alăturată a unor cuvinte cu acelaşi înţeles), deoarece ideea de muncă este cuprinsă în înţelesul adjectivului laborios (este ca şi cum am spune muncă pentru care este nevoie de multă muncă, Greseli de gramaticaceea ce este impropriu). În plus, cuvântului laborios îi este asociată, uneori, şi o anume conotaţie negativă, deoarece implică ideea de efort foarte mare, de activitate foarte dificilă.
Se poate spune corect, de exemplu:. Pentru a se ridica în timpul prevăzut această construcţie, a fost nevoie de o activitate laborioasă/Cercetările laborioase, din cadrul institutului, au adus rezultatele scontate/Este un elev laborios de vreme ce programul de studiu îi ocupa întreaga zi etc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ 80 = 88

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie