Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Este corect “muncă laborioasă”?

Anumite structuri lingvistice, unele în care apar şi termeni mai « pretenţioşi », aşa cum este şi cea din titlul articolului – muncă laborioasă – proliferează, pentru că sunt frecvent întrebuinţate de cei din jurul nostru sau pentru că devin în Carti aripivogă prin exploatarea lor în mass-media.
Laborios este un neologism, împrumutat din limba franceză (fr. laborieux) şi are sensul : 1. (Despre manifestările, creaţiile etc. oamenilor) Care cere multă muncă, necesită încordare, efort şi osteneală; 2. (Despre oameni) Care lucrează (şi produce) mult; sârguincios (DEX).
Având în vedere aceste sensuri, sintagma muncă laborioasă este un pleonasm (greşeală constând în folosirea alăturată a unor cuvinte cu acelaşi înţeles), deoarece ideea de muncă este cuprinsă în înţelesul adjectivului laborios (este ca şi cum am spune muncă pentru care este nevoie de multă muncă, Greseli de gramaticaceea ce este impropriu). În plus, cuvântului laborios îi este asociată, uneori, şi o anume conotaţie negativă, deoarece implică ideea de efort foarte mare, de activitate foarte dificilă.
Se poate spune corect, de exemplu:. Pentru a se ridica în timpul prevăzut această construcţie, a fost nevoie de o activitate laborioasă/Cercetările laborioase, din cadrul institutului, au adus rezultatele scontate/Este un elev laborios de vreme ce programul de studiu îi ocupa întreaga zi etc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five × five =

19 − 13 =

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

Corespondenta la redactie