Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Care este sensul cuvântului “oneros” (contract oneros, afacere oneroasă) – “cu bani” sau “fără bani”?

Vrând-nevrând, realitatea ne pune în tot felul de situaţii, inclusiv în aceea de a înţelege corect sensul unor cuvinte specializate pentru un anumit domeniu, altfel s-ar putea să acceptăm sau nu “ceva” despre care nu ştim ce înseamnă, creându-ne dezavantaje sau nemulţumiri. Este şi cazul adjectivului din titlul articolului – oneros – specific Carti-05limbajului juridic, termen pe care îl întâlnim în tot felul de contexte, care pot avea legătură directă cu activitatea şi interesele fiecăruia dintre noi – acte cu titlu oneros, contract oneros, titlu oneros etc. Deruta poate fi şi mai mare, dacă avem în vedere că acest cuvânt este explicat/înţeles oarecum diferit chiar de către jurişti.
În Dicţionarul juridic, contractul cu titlu oneros este explicat drept un contract prin care fiecare parte urmăreşte să obţină un avantaj în schimbul obligaţiilor pe care şi le asumă. Unele contracte sunt prin natura lor oneroase (contractul de vânzare-cumpărare, de locaţiune, de schimb); altele nu pot fi, în nici un caz, oneroase (comodatul sau împrumutul de folosinţă, în care, dacă s-ar stipula un preţ pentru folosinţa lucrului împrumutat, s-ar transforma, ipso facto, în contract de locaţiune). Unele contracte pot fi, după voinţa părţilor, fie oneroase, fie gratuite (mandat, depozit etc.). Contractul cu titlu oneros poate fi, în raport de întinderea şi echivalenţa prestaţiilor reciproce, un contract comutativ sau un contract aleatoriu.
În DEX, sensul cuvântului oneros este explicat astfel: (Despre contracte, convenţii etc.) Care impune cuiva sarcini; p. ext. împovărător, apăsător; necinstit. ◊ Act cu titlu oneros = act juridic prin care o persoană se obligă să execute o prestaţie fără a urmări să primească ceva în schimb. – Din fr. onéreux, lat. onerosus.Litere
Aşadar, oneros – „cu bani” sau „fără bani”?
Răspunsul adecvat la această întrebare ar fi că sensul termenului poate să difere în funcţie de context. Se poate spune, de exemplu: S-a încheiat un contract oneros (adică un contract prin care s-au impus cuiva anumite sarcini, inclusiv să achite o sumă de bani sau sa desfasoare o activitate fara sa primeasca ceva in schimb (fara bani) sau prin care să se obţină nişte avantaje de către fiecare dintre părţi).
Limbajul comun (nu neapărat cel juridic) a impus însă şi un sens care are conotaţii negative, de exemplu: Voi refuza acest contract care, pentru mine, este oneros (adică apăsător, copleşitor, covârşitor, dezavantajos, greu, ilegal, ilicit, incorect, împovărător, necinstit, nefavorabil, nelegal, neonest, neprielnic) – Dicţionarul de sinonime.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

35 − 27 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie