Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Ce este Graalul?

Graaalul/ Sfântul Graal, potrivit tradiţiei creştine, este vasul sacru, cupa de smarald din care a băut Iisus Hristos, la Cina cea de taină, şi în care Iosif din Arimateea, cel care a cerut permisiunea, lui Pillat din Pont, de a coborî de pe cruce trupul lui Iisus, ar fi strâns sângele lui Hristos, după Răstignire.

VirgulaÎn literatura Evului Mediu, în poemele lui Chretien de Troyes (Le conte du Graal) sau în lucrarea lui Eschenbach (Parcival), de exemplu, Graalul a fost imaginat în diverse feluri, fie ca un pocal, obiect real, pământesc, fie ca simbol al unei căutări spirituale.

Albert Beguin, scriitor şi estetician elveţian, din prima jumătate a secolului al XX-lea, punând în relaţie semnificaţiile Graalului cu ceremonialul religios creştin, afirma că acesta îl reprezintă pe Hristos, care s-a sacrificat pentru oameni, Graaldar simbolizeaza şi « harul » divin hărăzit discipolilor lui. În viziunea aceluiaşi autor, Răstignirea, Cina cea de Taină şi Euharistia (impartasirea cu paine si vin) sunt inseparabile, iar “ceremonia Graalului” constă în revelarea lor, conferind împărtăşaniei sensul cunoaşterii persoanei lui Iisus Hristos şi participarea la jertfa sa mântuitoare. Prin extensia sensului, aşadar, Graalul poate fi interpretat şi ca o căutare continuă a desăvârşirii interioare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 + 2 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie