Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – al zecilea/al zecelea, al unsprezecilea/al unsprezecelea, al douăzecelea/douăzecilea etc.? Alte aspecte legate de ortoepia şi ortografia numeralelor ordinale

Numeralele ordinale, după cum indică şi denumirea lor, exprimă ordinea numerică sau locul pe care îl ocupa obiectele sau acţiunile într-o înşirare: întâiul/întâia, primul/prima, al doilea/a doua etc.Numerologie

Probleme legate de ortoepia (pronunţia) şi ortografierea acestora intervin atunci când este vorba de numeralele compuse, ca cele din titlul articolului – al zecilea/al zecelea, al unsprezecilea/al unsprezecelea, al douazecelea/douăzecilea?

Pentru acestea, regula formării constă în numeral cardinal + le + a, precedat de articolul al/a. Prin urmare, se va scrie şi se va pronunţa corect: al zecelea ( al zece + le + a), al unsprezecelea (al unsprezece + le + a), al douăzecilea (al douăzeci + le + a), al treizecilea (al treizeci + le + a) etc. Formele feminine corespunzatoare sunt: a zecea, a unsprezecea, a douăzecea, a treizecea etc.

A gandiSunt greşite formele al unsprezecilea, al doisprezecilea etc., precum şi al douăzecelea, al treizecelea etc., deoarece acestea nu corespund regulii amintite anterior.

De asemenea, numeralele ordinale formate de la cinci, şase, şapte, opt, nouă se scriu şi se pronunţă corect – al cincilea (nu al cincelea), al şaselea (nu al sasilea), al şaptelea (nu al saptilea), al optulea (nu al optălea), al nouălea (nu al noolea/noălea).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

34 − 26 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie