Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – a preleva sau a prevala?

Verbul a preleva, un neologism(din fr. prelever), înseamnă: a detașa, a extrage, a lua (cu anticipație) o parte dintr-un tot, dintr-un ansamblu; a recolta un eșantion de țesut, lichid organic etc. spre a fi studiat (DEX).

CitindParonimul său – a prevala – tot un împrumut din limba franceză (fr. prevaloir, lat. praevalere) are sensul: 1. a avea preponderență; a predomina; a ocupa o poziție dominantă (prin cantitate, forță, greutate, valoare, importanță etc.); a se impune prin superioritate (numerică, valorică, potențială); 2.Refl. a se folosi de ceva, a face uz de ceva in vederea atingerii unui scop (DEX).

De exemplu: Un inculpat se putea prevala de dreptul la tăcere sau Unui inculpat i se puteau preleva probe de sânge, de ţesut etc.

Conjugarea corectă a verbului a preleva, la indicativ, prezent, este: eu prelev, tu prelevi, el/ea prelevă, noi prelevăm, voi prelevaţi, ei/ele prelevă. În cazul lui a prevala, la acelaşi mod şi timp, formele corecte sunt: eu prevalez, tu prevalezi, el/ea prevalează, noi prevalăm, voi prevalaţi, ei/ele prevalează.

Aşadar, în legătură cu întrebarea din titlul articolului, răspunsul corect este că ambele forme – a prevala, a Corectpreleva – sunt corecte, dar au sensuri diferite.
Alte exemple: Interesele personale, în multe situaţii, prevalează în raport cu cele generale/M-am prevalat de drepturile prevazute prin lege, pentru a-mi apăra cauza/La acest spital, se vor putea preleva organe, ţesuturi şi celule în vederea realizării unor transplanturi etc.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

69 − 61 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie