Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – a preleva sau a prevala?

Verbul a preleva, un neologism(din fr. prelever), înseamnă: a detașa, a extrage, a lua (cu anticipație) o parte dintr-un tot, dintr-un ansamblu; a recolta un eșantion de țesut, lichid organic etc. spre a fi studiat (DEX).

CitindParonimul său – a prevala – tot un împrumut din limba franceză (fr. prevaloir, lat. praevalere) are sensul: 1. a avea preponderență; a predomina; a ocupa o poziție dominantă (prin cantitate, forță, greutate, valoare, importanță etc.); a se impune prin superioritate (numerică, valorică, potențială); 2.Refl. a se folosi de ceva, a face uz de ceva in vederea atingerii unui scop (DEX).

De exemplu: Un inculpat se putea prevala de dreptul la tăcere sau Unui inculpat i se puteau preleva probe de sânge, de ţesut etc.

Conjugarea corectă a verbului a preleva, la indicativ, prezent, este: eu prelev, tu prelevi, el/ea prelevă, noi prelevăm, voi prelevaţi, ei/ele prelevă. În cazul lui a prevala, la acelaşi mod şi timp, formele corecte sunt: eu prevalez, tu prevalezi, el/ea prevalează, noi prevalăm, voi prevalaţi, ei/ele prevalează.

Aşadar, în legătură cu întrebarea din titlul articolului, răspunsul corect este că ambele forme – a prevala, a Corectpreleva – sunt corecte, dar au sensuri diferite.
Alte exemple: Interesele personale, în multe situaţii, prevalează în raport cu cele generale/M-am prevalat de drepturile prevazute prin lege, pentru a-mi apăra cauza/La acest spital, se vor putea preleva organe, ţesuturi şi celule în vederea realizării unor transplanturi etc.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one + four =

+ 53 = 57

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    “La fel ca şi” – este corectă această structură lingvistică? …
Corespondenta la redactie