Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Care este sensul expresiei “pro domo”?

Mulţi dintre noi am citit sau am auzit, în mass-media, dar şi în contexte obişnuite de comunicare, expresia latinească din titlul articolului – pro domo – şi este necesar să îi cunoaştem exact sensul, atât pentru a decodifica în mod corect diversele mesaje, dar şi pentru a o putea întrebuinţa, atunci când vrem să dăm o notă elevată exprimării In bibliotecanoastre. Iată câteva exemple luate de pe Internet: Cuvântarea politicianului X nu a fost decât o pledoarie pro domo/Nu, acestea nu sunt rânduri pro domo, ci expresia unei uimiri etc.

Pro domo sau, în forma completă, Pro domo sua înseamnă (tradusă ad litteram, din latină) Pentru casa sa (pro = pentru, domo/sua/ = casa sa), iar în sens general semnifică a pleda pentru propria cauză, pentru apărarea ta, a numelui tău, a intereselor tale. Trebuie ştiut şi că, adeseori, acestei expresii i se asociază o conotaţie uşor negativă, în sensul de apărare exagerată a propriei cauze.

Expresia Pro domo este moştenită din latină, de la celebrul discurs cu acest titlu al lui Cicero, filosof, politician şi Cicero Pro Domoorator roman, din secolul I i.Hr., discurs intitulat Cicero pro domo (Cicero în apărarea casei sale), pe care l-a ţinut la Roma, după ce s-a întors din exil (unde fusese trimis din motive politice), pentru a-şi cere casa şi pământurile care îi fuseseră confiscate de către patricianul Clodius.

Pro domo se poate utiliza şi pentru a denumi o scurtă prezentare aflată la începutul unei cărţi, al unei reviste, sau pentru o cuvântare succintă, în apărarea unei cauze, în diferite contexte politice, sociale, culturale etc.

Exemple: Sunt situaţii în viaţă când o pledoarie pro domo te poate salva/Senatorul X a sperat că o cuvântare pro domo poate convinge electoratul/În primul număr al revistei a fost publicat, pe prima pagină, un articol pro domo, menit să-i atragă pe cititori etc.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

9 + 1 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie