Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Este corect “muşchi file”?

Nu există magazin alimentar în care să nu vedem, printre alte produse, cu eticheta de rigoare, şi ceea ce denumeşte File de porcstructura din titlul articolului – muşchi file.

Cuvântul file, cu valoare de substantiv (la plural fileuri) provine din limba franceză – fr. filet – şi înseamnă, ca şi în limba de provenienţă : Carne de calitate superioară din lungul şirei spinării unei vite, unui porc sau unui peşte; preparat alimentar pregătit din astfel de carne (DEX).

Corect ar fi aşadar, să se spună: file de porc, file de vită, file de peste etc., deoarece muşchi file este un pleonasm (o greşeală de limbă care constă in folosirea alăturată a doi termeni care înseamnă acelaşi lucru). A folosi structura Scrisurimuschi file e ca si cum am spune muşchi de carne/muşchi de muşchi de porc, peste, vita etc.

În timp, sintagma muşchi file (în care file devine adjectiv)a devenit atât de întrebuinţată, încât este consemnată şi în dicţionarele explicative, fiind însă doar o structură „tolerată”, ceea ce înseamnă că ar trebui evitată, dar dacă este totusi folosită nu va fi considerată o greşeală impardonabilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eight + eleven =

68 − = 67

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Este corectă expresia “în principal”? În limbajul actual, expresia în …
Corespondenta la redactie