Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Este corect “muşchi file”?

Nu există magazin alimentar în care să nu vedem, printre alte produse, cu eticheta de rigoare, şi ceea ce denumeşte File de porcstructura din titlul articolului – muşchi file.

Cuvântul file, cu valoare de substantiv (la plural fileuri) provine din limba franceză – fr. filet – şi înseamnă, ca şi în limba de provenienţă : Carne de calitate superioară din lungul şirei spinării unei vite, unui porc sau unui peşte; preparat alimentar pregătit din astfel de carne (DEX).

Corect ar fi aşadar, să se spună: file de porc, file de vită, file de peste etc., deoarece muşchi file este un pleonasm (o greşeală de limbă care constă in folosirea alăturată a doi termeni care înseamnă acelaşi lucru). A folosi structura Scrisurimuschi file e ca si cum am spune muşchi de carne/muşchi de muşchi de porc, peste, vita etc.

În timp, sintagma muşchi file (în care file devine adjectiv)a devenit atât de întrebuinţată, încât este consemnată şi în dicţionarele explicative, fiind însă doar o structură „tolerată”, ceea ce înseamnă că ar trebui evitată, dar dacă este totusi folosită nu va fi considerată o greşeală impardonabilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

14 − = 13

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie