Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Ce înseamnă şi care este originea cuvântului Blagoveştenie?

Blagoveştenia sau Blagoveștania este denumirea populară a sărbătorii creştine Buna Vestire, una dintre cele mai Buna Vestirevechi, în Biserica Răsăriteană fiind recunoscută oficial încă din anul 550, iar la Roma, din secolul al VII-lea. Aceasta este ziua în care Arhanghelul Gavril, Îngerul Domnului, i-a apărut Fecioarei Maria, spunându-i: „Duhul Sfânt Se va pogorî peste tine şi puterea Celui Preaînalt te va umbri şi Sfântul Care Se va naşte din tine Fiul lui Dumnezeu Se va chema”.

Termenul Blagoveştenie/Blagovestanie, frecvent utilizat în limbajul popular, provine din verbul a blagoslovi, cuvânt de origine slavă – sl. blagosloviti – cu sensul a binecuvânta.

Din timpurile arhaice, până astăzi, s-au păstrat o serie de obiceiuri de Blagoveştenie (sărbătoarea care vine îndată după Echinocţiul de primăvară), cum ar fi: să se pună pe prag, pentru îngeri, pâine, apă şi sare, să se consume peste, să se scoată hainele la soare, să se afume cu tămâie, prin curţi şi prin case, pentru alungarea duhurilor rele, să se ardă obiectele de Bibliotecaprisos, să nu se pună ouă la cloşcă, deoarece s-ar putea să nu iasă pui, pescarii să nu arunce cu mămăligă în apă etc.

Blagoveştenia, tot în limbajul popular, se mai numeşte şi Ziua cucului, deoarece acesta cânta pentru prima dată, în anul respectiv. Fetele de măritat pot să afle, numărând de câte ori cântă cucul, câţi ani mai au de aşteptat până se va ivi sortitul, iar dacă pasărea nu cântă, căsătoria va avea loc în curând. Într-o astfel de zi care aduce vestea minunată a Mântuitorului, oamenii trebuie să fie curat îmbrăcaţi, cu bani în buzunar şi să nu se certe cu nimeni, pentru a le merge bine tot anul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two + twenty =

90 − 87 =

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Este corect “cel mai celebru”? Unele structuri lingvistice sunt atât …
Corespondenta la redactie