Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Ce înseamnă şi care este originea cuvântului Blagoveştenie?

Blagoveştenia sau Blagoveștania este denumirea populară a sărbătorii creştine Buna Vestire, una dintre cele mai Buna Vestirevechi, în Biserica Răsăriteană fiind recunoscută oficial încă din anul 550, iar la Roma, din secolul al VII-lea. Aceasta este ziua în care Arhanghelul Gavril, Îngerul Domnului, i-a apărut Fecioarei Maria, spunându-i: „Duhul Sfânt Se va pogorî peste tine şi puterea Celui Preaînalt te va umbri şi Sfântul Care Se va naşte din tine Fiul lui Dumnezeu Se va chema”.

Termenul Blagoveştenie/Blagovestanie, frecvent utilizat în limbajul popular, provine din verbul a blagoslovi, cuvânt de origine slavă – sl. blagosloviti – cu sensul a binecuvânta.

Din timpurile arhaice, până astăzi, s-au păstrat o serie de obiceiuri de Blagoveştenie (sărbătoarea care vine îndată după Echinocţiul de primăvară), cum ar fi: să se pună pe prag, pentru îngeri, pâine, apă şi sare, să se consume peste, să se scoată hainele la soare, să se afume cu tămâie, prin curţi şi prin case, pentru alungarea duhurilor rele, să se ardă obiectele de Bibliotecaprisos, să nu se pună ouă la cloşcă, deoarece s-ar putea să nu iasă pui, pescarii să nu arunce cu mămăligă în apă etc.

Blagoveştenia, tot în limbajul popular, se mai numeşte şi Ziua cucului, deoarece acesta cânta pentru prima dată, în anul respectiv. Fetele de măritat pot să afle, numărând de câte ori cântă cucul, câţi ani mai au de aşteptat până se va ivi sortitul, iar dacă pasărea nu cântă, căsătoria va avea loc în curând. Într-o astfel de zi care aduce vestea minunată a Mântuitorului, oamenii trebuie să fie curat îmbrăcaţi, cu bani în buzunar şi să nu se certe cu nimeni, pentru a le merge bine tot anul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

21 − = 12

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie