Pastila de gramatică
Este corect “ alcoolemie în sânge”?
Structura alcoolemie în sânge ne-a atras atenţia deoarece am constatat utilizarea acesteia cu o anume frecvenţă, atât în limbajul cotidian (oral), cât şi în mass-media: “ Nu rişti dacă bei o bere fără alcool să ai o alcoolemie în sânge mare” (curier.ro) “Pentru început, este vorba de alcoolemie în sânge… “ (4tuning.ro), “Care este valoarea alcoolemiei în sânge?” (drpciv.ro), “să se calculeze alcoolemia în sânge, reţinându-se că…” (jurisprudentacedo.com), “Situaţia în Europa diferă de la un stat la altul, iar concentraţia se aplică la alcoolemia din sânge” (jurnalul.ro) etc.
Potrivit DEX, alcoolemie înseamnă: Prezență temporară a alcoolului în sânge; procent de alcool prezent în sânge. – Din fr. alcoolémie.
Prin urmare, alcoolemie în sânge este un pleonasm (o greşeală de exprimare care constă în repetarea inutilă, prin cuvinte diferite, a aceleiaşi idei).
Se poate spune corect, de exemplu: În urma analizelor, s-a stabilit că X avea o alcoolemie foarte mare/Codul rutier precizează nivelul de alcool în sânge admis/Există anumiţi factori care influenţează scăderea alcoolemiei etc.
Este adevărat, pe de altă parte, că, în limbajul specialiştilor, se face o deosebire între AS – alcoolemia în sânge – şi AR – alcoolemia în respiraţie (cea de-a doua fiind, de altfel, efectul celei dintai).
În acest caz, poate fi vorba de un pleonasm tolerat, explicabil numai prin necesitatea acestei diferenţieri, în limbajul medicilor (fapt care nu este justificat în limbajul obişnuit).
Lasă un răspuns