Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Este corect “ alcoolemie în sânge”?

Structura alcoolemie în sânge ne-a atras atenţia deoarece am constatat utilizarea acesteia cu o anume frecvenţă, Alcoolemieatât în limbajul cotidian (oral), cât şi în mass-media: “ Nu rişti dacă bei o bere fără alcool să ai o alcoolemie în sânge mare” (curier.ro) “Pentru început, este vorba de alcoolemie în sânge… “ (4tuning.ro), “Care este valoarea  alcoolemiei  în  sânge?” (drpciv.ro), “să se calculeze alcoolemia în sânge, reţinându-se că…” (jurisprudentacedo.com), “Situaţia în Europa diferă de la un stat la altul, iar concentraţia se aplică la alcoolemia  din  sânge(jurnalul.ro) etc.

Potrivit DEX, alcoolemie înseamnă: Prezență temporară a alcoolului în sânge; procent de alcool prezent în sânge. – Din fr. alcoolémie.

Prin urmare, alcoolemie în sânge este un pleonasm (o greşeală de exprimare care constă în repetarea inutilă, prin cuvinte diferite, a aceleiaşi idei).

InformatieSe poate spune corect, de exemplu: În urma analizelor, s-a stabilit că X avea o alcoolemie foarte mare/Codul rutier precizează nivelul de alcool în sânge admis/Există anumiţi factori care influenţează scăderea alcoolemiei etc.

Este adevărat, pe de altă parte, că, în limbajul specialiştilor, se face o deosebire între AS – alcoolemia în sânge – şi AR – alcoolemia în respiraţie (cea de-a doua fiind, de altfel, efectul celei dintai).
În acest caz, poate fi vorba de un pleonasm tolerat, explicabil numai prin necesitatea acestei diferenţieri, în limbajul medicilor (fapt care nu este justificat în limbajul obişnuit).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

46 − = 45

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie