Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila gramaticală

Este corect – “Mă doare amigdalita/apendicita”?

Exprimări de felul celor din titlul articolului – “Mă doare amigdalita/apendicita” – se pot auzi Cu Amigdalitafrecvent. Amigdalita (cu forma de plural amigdalite) este o boală manifestată prin inflamarea (acută sau cronică) a amigdalelor  – din fr. amygdalite (DEX), iar amigdala (plural amigdale) denumeşte fiecare dintre cele două glande de natură limfatică, situate de o parte şi de alta a omuşorului – din fr.amygdale. 

Apendicita este o boală care constă în inflamarea acută sau cronică a apendicelui şi care se manifestă de obicei prin crize dureroase – din fr. appendicite, iar apendicele este o prelungire a tubului intestinal, în partea de jos a cecului (prima parte a intestinului gros, de forma unei pungi, cuprinsă între intestinul subţire şi colon).

Limba RomanaPrin urmare, corect este să se spună Mă dor amigdalele sau Mă doare apendicele (adică respectiva parte a corpului poate să doară, nu boala). Pe de altă parte sunt tolerate, totuşi, exprimări de felul Mă deranjează/Mă face să sufăr amigdalita/apendicita, care au un sens acceptabil (boala ma face sa sufar/ma deranjeaza).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sixteen + ten =

21 + = 26

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

Corespondenta la redactie