Patru dintre câinii adoptaţi la Olteniţa au fost salvaţi de la moarte la o clinică din Bucureşti
Medicul veterinar, prestator de servicii pentru adăpostul olteniţean al câinilor comunitari, acuzat de malpraxis
Ce s-a întâmplat la adăpostul pentru câini din Olteniţa este greu de înţeles şi acceptat, cu atât mai mult cu cât se întâmplă într-un oraş dintr-o ţară europeană. Probabil că în Olteniţa pentru anumite persoane, a încălca legi, principii morale, decenţă, reguli umane, sunt nişte carenţe în educaţie devenite „modus vivendi”, iar a avea nevoie de o pregătire elementară, de educaţie în general sunt nevoi rămase la capitolul „lipsuri de necăpătat”, câtă vreme ele nu se materializează.
Multe din tarele pe care le vedem în societatea românească, în cea olteniţeană, se trag din preocuparea de a nu face un lucru bun până la capăt, de a ne spăla pe mâini după un rău făcut conştient sau inconştient ce este de fapt o lipsă de responsablitate. Starea de bine trebuie să vină din interiorul omului, pentru ca apoi să creeze acel mediu favorabil.
În orice comunitate, societatea în general este împărţită. Cunoaştem extremele foarte bine, oamenii aflându-se într-un soi de antiteză de idei, judecăţi, situaţii, conflicte şi aşa se conturează omul bun şi omul rau sau omul inteligent şi cel nătărău, omul evoluat vis a vis de cel neevoluat, superior de inferior.
Păcatele unora se ţin lanţ de ei, dar oare are cineva dreptul să judece? Ceea ce este oripilant, inuman este superficialitatea cu care se tratează problemele societăţii, problemele umane, cum se analizează o lege sau o nevoie civică. După încălcarea la Olteniţa a dispoziţiei Curţii de Apel Bucureşti care a interzis eutanasierea câinilor, s-au descoperit alte fapte nedemne de un om, nedemne de un medic veterinar. Un medic trebuie să-şi pună cunoştinţele şi măiestria studiată în facultăţi în slujba fiinţelor vii, raţionale sau instinctive, care ambele au suflet şi simţiri. După declaraţia doctorului veterinar Ionel Manea din interviul acordat oltenitainfo.ro la unul din articolele anterioare cum că acesta nu are cunoştinţă despre câinii operaţi, ceea ce s-a dovedit că este fals, am aflat inclusiv despre faptul că sterilizarea nu a fost deloc făcută. Oamenii au fost induşi în eroare iar câinii chinuiţi inutil şi inexplicabil. Una din persoanele ce într-adevăr este o mare iubitoare de animale, Anda Murgu din Bucureşti, a adoptat în jur de 30 de câini de la adăpostul olteniţean numai pentru a salva de la eutanasiere aceste fiinţe lipsite de apărare. Salvatoarea s-a prezentat la Clinica de Medicină Veterinară Ortovet din Bucureşti cu patru căţeluşe a căror stare de sănătate se deteriora cu fiecare zi ce trecea de la adopţia lor din adăpostul olteniţean. Raportul întocmit de medicul care a preluat cazurile şi de managerul Ortovet prezintă o situaţie de malpraxis. Anda Murgu ştia că animalele adoptate fuseseră castrate, microcipate şi înregistrate. Însă şocul a fost unul neaşteptat după analiza medicală a specialiştilor din clinica bucureşteană.
Raportul medical Ortovet Bucureşti arată că animalele nu au fost sterilizate şi au fost cusute cu poliamidă. Asociaţia de Îngrijire a Câinilor, A.S.I.C.O. Olteniţa, ia atitudine
Aşadar, raportul medical consemnează: „În urma anamnezei s-au constatat: toate cele patru căţele prezentate aveau plăgile chirurgicale deschise în totalitate şi suprainfectate; la toate cele patru femelele se observă acelaşi fir de sutură (poliamidă) atât la plaga cutanată cât şi la incizia de la musculatură; toate patru erau febrile şi în stare clinică proastă. S-a recomandat laparatomia exploratorie a cavităţii abdominale în vederea stabilirii cauzei care a produs aceste manifestări clinice.” După laparatomie, medicii au depistat problemele maladiilor celor patru necuvântătoare. Este vorba de „peritonită, stare aderenţială a intestinelor cu epiploniul, segmente de uter ligaturate şi aderente la intestin cu formare de chist şi reacţie de corp străin la nivelul ligaturilor pe trompele uterine care prezentau semne de infecţie purulentă. Ovarele eru prezente la toate animalele. S-au identificat macroscopic necroze ale uterului, probabil în urma opririi circulaţiei sangvine locale prin ligaturi.” scrie în acelaşi raport. Medicii clinicii au intervenit pentru însănătoşirea lor.
Aşadar, medicul veterinar olteniţean cu care administraţia locală a încheiat contractul de prestări servicii a încălcat orice normă atât legal-decizională, cât şi medicală, de moralitate sau civică. Animalele au fost deschise fără a fi sterilizate după care au fost cusute cu materialul din poliamidă, adică pe înţelesul tuturor fir de gută.
Ca urmare a acestor semnale, Asociaţia pentru Salvarea şi Îngrijirea Câinilor din Olteniţa A.S.I.C.O.) a transmis o adresă către primarul Petre Ţone, prin care solicită rezilierea contractului dintre cele două părţi Primăria Olteniţa şi medicul veterinar Ionel Manea. În adresă se mai arată că modalitatea prin care medicul veterinar înţelege să-şi exercite activitatea medicală „este sub orice critică, o adevărată batjocură la adresa animalelor, fapt ce-l descalifică iremediabil medical şi uman în egală măsură.” La adresă a fost ataşat raportul medical, reprezentanţii A.S.I.C.O. arătând ce demersuri vor urma. „Pentru aceste fapte, medicul veterinar Ionel Manea urmează să răspundă şi profesional faţă de organele abilitate, care au fost sesizate în acest sens.” notează A.S.I.C.O. în sesizarea transmisă primarului Ţone.
Medicii Clinicii „Ortovet” s-au arătat indignaţi de ceea ce s-a întâmplat la adăpostul din Olteniţa, de modul cum se lucrează într-un oraş care se mai numeşte şi „municipiu”, de modul cum un medic veterinar a putut recurge la astfel de stratageme pentru a masca realitatea, dar şi de faptul că autoritatea publică nu s-a sesizat în vreun fel la aceste fapte. Potrivit informaţiilor noastre, medicii bucureşteni doresc să apeleze şi ei la organele în drept, fiindcă o astfel de faptă nu trebuie să rămână nepedepsită.
Potrivit prezentării Ortovet de pe site-ul ortovet.ro „Si oamenii sunt membri ai regnului „animalia”. Clinica a fost creată „pentru a-i sprijini pe cei care doresc să ajute dezinteresat animalele, considerându-le fiinţe demne de respect şi compasiune. Ortovet pune în practică principiile AVAR-Association of Veterinarians for Animal Rights (Asociaţia Veterinarilor pentru Drepturile Animalelor) AVAR, devenită acum HSVMA (Human Society Veterinary Association) îşi propune să echilibreze interesele oamenilor cu interesele specifice ale animalelor ne-umane.” se arată pe site-ul www.ortovet.ro
Decizia Curţii de Apel Bucureşti este recunoscută pentru toate zonele din România, inclusiv pentru Olteniţa
Reamintim cititorilor noştri că vineri, 20 iunie, Curtea de Apel Bucureşti a luat decizia suspendării tuturor normelor Hotărârii de Guvern favorabilă eutanasierii câinilor comunitari. La 3 zile de la emiterea deciziei, la Olteniţa, un număr de 27 de câini au fost eutanasiaţi, responsabilii acestei fapte declarând că nu au fost informaţi cu privire la actul emis în data de 20 iunie.
Serviciul de Gestionare a Câinilor fără Stăpân a fost format în cadrul Ecosal Olteniţa anul trecut şi se află în subordinea Primăriei Olteniţa. Primarul Petre Ţone a însărcinat cu această răspundere pe viceprimarul Mihai Manciu. Directorul Ecosal este Ion Piţoi care de asemenea are alte persoane în subordine. Niciunul din cei amintiţi nu a şţiut de existenţa deciziei, ba mai mult decât atât, primarul Petre Ţone a declarat în şedinţa ordinară de luna trecută că aşteaptă confirmarea unei informaţii primite, cum că decizia se referă numai la municipiul Bucureşti. Contractul de prestări servicii medicale a fost încheiat cu dr. veterinar Ionel Manea de la Serviciul Sanitar-Veterinar Olteniţa.
Decizia Curţii de Apel Bucureşti este unanimă şi acoperă toate localităţile ţării, Fundaţia Vier Pfoten fiind cea care a chemat în judecată Guvernul şi care a acţionat în numele tuturor localităţilor din România.
Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 1059/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, modificată şi completată prin Legea nr. 258/2013, legea de anul trecut atacată de Vier Pfoten, câini fără stăpân din adăposturile publice puteau fi eutanasiaţi, prin decizie a autorităţii locale, dacă nu erau revendicaţi sau adoptaţi, după un termen de 14 zile lucrătoare.
„Efectul imediat al deciziei date de instanţă este acela că legea uciderii nu mai dispune de norme de aplicare și, drept consecință, nu mai există un cadrul legal pentru reglementarea capturării și uciderii câinilor fără stăpân”, este specificat în comunicatul Organizaţiei de Protecţie a Animalelor, Vier Pfoten România.
Lasă un răspuns