Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pictura care decorează Şcoala gimnazială „Tudor Vladimirescu” aparţine doamnei Daniela Mariniţă

Critic de Artă
Ana Amelia Dincă

În ultimii trei ani, Daniela Mariniţă a devenit parte integrantă a fenomenului artistic local. Participările sale la saloanele de primăvară şi de toamnă, la Salonul anual de artă de la Călăraşi, au adus în atenţia noastră calităţile plastice ale lucrărilor sale. Profesor la Şcoala gimnazială „Tudor Vladimirescu”, aceasta a pictat pentru dezvoltarea bunului gust al elevilor şi pentru bucuria ochiului care priveşte panourile decorative de mari dimensiuni, o serie de compoziţii cu tentă decorativă. Procedeele de amestecare, juxtapunere şi asociere a culorilor au fost gândite astfel încât să fie avantajate de lumina ce evidenţiază liniile sinuoase şi formele geometrice presărate cu trasee distanţate de alburi.

Pictura Danielei Mariniţă se dezvoltă pe trei direcţii, legate de lumea figurativului interpretat şi regăsite în compoziţiile de la Şcoala gimnazială „Tudor Vladimirescu”. Prima obţiune a pictoriţei este legată de subiectul floral, orhideele şi macii, fiind reprezentate în studii parietale de culoare. Proiecţia motivelor picturale pe fundaluri cunoaşte o varietate de efecte atmosferice, ce redau atitudinea plastică a artistei sub impresia eclerajului diurn. Fundaluri închise, dominate de negru şi griuri, evidenţiază roşurile şi dungile subţiri de alb în talourile cu maci, lăsând locul culorilor primare roşu şi albastru, să se exalte şi să contrasteze, în lucrările cu orhidee.

Compoziţiile reprezentând volume geometrice, în principal sfera şi trunchiul de con cu ansambluri unghiulare, ne duc cu gândul la pustietăţi metafizice şi la structuri cosmice. Aşezate pe întreg spaţiul imaginii, repetitivitatea şi formele acestor componente induc mişcare, ritm, dinamism. Culorile sunt temperate, păstrând prin tonurile molcome liniştea nedisimulată a unor spaţii necunoscute.

Însă cele mai interesante lucrări sunt cele în care este speculată plasticitatea liniei. Cu acest element de limbaj plastic, Daniela Mariniţă crează labirinturi, culorile folosite devenind semnificante în raport cu stările sufleteşti, care se întrevăd în gestualismul trasării pensulei, linia continuă şi meandrată devenind narativă prin scriitura desfăşurată dezinvolt şi cu nerv.

Există şi câteva panouri care au fost casetate, pentru ca texturile diferenţiate şi elementele vegetale din rândul cărora se remarcă stilizările frunzei, să creeze un joc de planuri şi expresivităţi.

Daniela Mariniţă este atrasă şi de chipul uman, dar şi de peisaj, posibilităţile sale de exprimare prin intermediul picturii fiind diverse şi incitante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fourteen + fifteen =

+ 31 = 37

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum se scrie corect Mall-ul sau Mallul Potrivit Dicţionarului ortografic, ortoepic …
Corespondenta la redactie