Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Poveștile din tapiseria Liei Maria Andreiță iau forme nebănuite/La Negoiești, arta și divinitatea s-au îmbrățișat în desăvârșire

Laura Suzeanu
img_9264Să creăm lumi, fiecare dintre noi ar trebui să creeze o lume personală, fie citind, fie creând, fie ostenind pentru ceva onorabil, fie ascultând și privind minunile de lângă noi. Cu talentul te naști, este binecunoscut acest lucru, la fel și harul este o podoabă cu care cineva este înzestrat de Dumnezeu.
Poate că nu ne-am lăsat într-atât de învăluiți de artă, un anume tip de artă cu care să ne contopim, unde să ne împletim visele, să ne regăsim ori să ne mirăm de frumos, cât să devină o obișnuință cotidiană, o tradiție urbană sau rurală, în fața căreia de ce nu, să îngenunchiem. Sunt lucruri peste noi pentru care merită să stăm în genunchi. Și de ce nu, la clipe de liniște, de pace interioară, de meditație, să rostim și o rugăciune. Să ne umplem cu Bine și Frumos.
Tapiseria Liei Maria Andreiță este ca o rugăciune. Fiindcă am descoperit-o de ceva vreme și ne copleștește este ca o măsură a tuturor lucrurilor, supusă transgresiunii fără oprire, ce naște gelozii. Aici găsim povești, aici ne descoperim alte dimensiuni, astfel ne testăm și sufletul, și mintea, apoi abilitățile sau de ce nu, mulți dintre noi ne regretăm neștiința, lipsa de experiență ori imaturitatea, puținul știut despre Creație.
Ne-am întâlnit din nou cu arta lucrului manual, cu o tapiserie care vorbește, o oază de preaplin de unde ne încărcăm sufletește. Culori vibrante, pasiune, configurarea statorniciei în imagini pline de nuanțe, căldură și pace, dar mai ales lumină, o lumină profundă atât în nuanțele închise folosite la crearea imaginilor, cât și în adâncul poveștii, chiar dacă ea semnează o tragedie la suprafață, cum este impresionatul tablou ce a uimit vizitatorii expoziției.

img_926120161009_123647Un AVE MARIA de o înaltă măiestrie, un Hristos imaculat, îndurător, odihnitor, sacru, parcă dormind pe cruce prin moartea care aduce Învierea în urma acelei judecăți cumplite, fioroase, barbare, lipsite de conștiință, a răstignirii. Tabloul-tapiserie ”Ave Maria” a fost surpriza evenimentului de duminică, 9 octombrie de la Negoiești, expoziție realizată în curtea bisericii monument ce poartă hramul ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”.
În mijlocul celorlalte tapiserii cu tematică eminesciană și nu numai, Ave Maria ne-a fascinat. Ce e acolo în acea țesătură…o completă dăruire, cascade de iubire, șuvoaie de noblețe, tăcere și durere învăluite într-o continuă vibrație a luminii cerești…Le-am simțit pe toate astea. Apoi adâncimi de credință, revelația supremă a veșniciei, o continuă dramă care se transformă în fulger de viață, apoi în bucurie, liniște, grație și armonie, un tumult, o nebunie. Când ne întâlnim cu Grația Divină în astfel de creații, nu prea ne putem reveni sau nu ușor, căci întâlnirea nu este un farmec peren și gata. Ea ne urmărește pas cu pas.

20161009_123818Lia Maria Andreiță se dedică artei până în colțul cel mai ascuns al inimii sale, fiindcă este îndrăgostită de acest crez al creației sale. Artista a avut de data aceasta mulți prieteni alături, vizitatori mai noi sau mai cu experiență, oameni din mai multe orașe din țară, dornici de un răgaz de cultură și artă.

Printre invitații de duminică, Episcopul Sloboziei și Călărașilor a fost cel care a privit atent lucrările de tapiserie
Episcopul Sloboziei și Călărașilor, Vincențiu Ploieșteanu, a binevoit să asiste la vernisarea Expoziției, și, urmat de consilierii săi, a zăbovit în sala prețioaselor lucrări pentru a le admira, a asculta povestea lor de la cea care le-a creat.

img_9279 img_9290”Dumnezeu a făcut ca astăzi să trăim un moment cu totul și cu totul aparte. Chiar sutele de ani care ne despart dau măreție zilei de astăzi…” spune creatoarea tapiseriilor, deschizând astfel și o largă paranteză istoriei ce veghează asupra locurilor din zona Negoiești, unde ctitoria Voievodului Matei Basarab strălucește ca un nufăr și plutește ca o pasăre. Oficialitățile din sala unde s-au văzut tapiseriile, devin imediat o relație umană cu dorință acaparatoare de cunoaștere a ceea ce se află dincolo de prezența fizică:

Lia Maria Andreiță vorbește Preasfințitului Vincențiu despre oamenii de cultură și carte apropiați cercurilor literare, prieteni de nădejde, iubitori de frumos, care cunosc atracția pentru artă a Elenei Doamna, soția lui Matei Basarab, ctitorii Bisericii din Negoiești. Artista spune că profesia preotului este mai grea decât a minerului ”pentru că lucrează în mina sufletului și din mina aceasta a sufletului încearcă să scoată aurul și să topească întunericul din suflet…toată lumea iubește biserica, din moși strămoși pentru că acești misionari izbutesc să picure în sufletele creștinilor dragostea de Dumnezeu, nădejdea…”

img_9283Scriitorul Ioan Barbu alături de 14 oameni de cultură sosiți de la Vâlcea, au fost prezenți la Expoziția de Tapiserie ”Ave Maria” pentru a participa după cum au spus la sărbătoarea de resfințire a Bisericii. Cu această ocazie, Episcopului Vincențiu i-a fost înmânată cartea ”Pravila de la Govora”:

Episcopul Vincențiu vorbește celor prezenți despre broderia liturgică făcând o paralelă cu tapiseria, ca artă veche. Acesta apreciază frumusețea unei creații bogate în palete de culori. Povestea tapiseriilor se derulează prin fața invitaților, cu purități inocente, lucrul din adâncuri, savoarea esenței primordiale, strălucirea elementelor ce se îmbină atât de calm și sigur, totul în jurul celor care au știut duminică, 9 octombrie, să o asculte :

Prezentarea invitaților este o adevărată plăcere pentru Lia Maria Andreiță, și aici existând echilibru și armonie de cromatică de suflet între prieteni. Reverență și gratitudine, delicatețe și feminitate într-o generoasă prezență a acestei Lia Maria Andreiță:

Tapiseria Liei Maria Andreiță trece prin spectrul gândului frumos al artistei. Învăluită într-o anume etichetă vizionară și cu mult talent, creatoarea acestei arte manuale ne-a făcut cunoștință cu o manieră originală.

img_9268 img_9302Lumea creației este inepuizabilă câtă vreme artistul o întreține
Atmosfera redată în lucrările sale este una ce respiră povestea, rolurile fiecărei lumi. Văpaie de culori, uneori discrete, alteori simple și modeste, uneori rezervate, alteori convingătoare și arzătoare, pânzele se topesc în ochii vizitatorilor. Pe margine, instrumentul care intermediază lucrările privește tăcut : războiul manual cu o istorie veche, o moștenire de familie a Liei Maria Andreiță.

razboi-tesutDe multe ori ne simțim prea mici pentru a privi o revelație subtilă sau expresivă a unui spirit creator, a unui făuritor de frumuseți care potolesc revoltele interioare, tristețile vieții, neputințele sau dezamăgirile, fiindcă nu-i așa, privind o lucrare de artă, totul se transformă în bucurie și plăcere.
O hrană a sufletului este arta, fie că vorbim de muzică, pictură, arhitectură, aranjamente florale, design vestimentar ori decorațiuni interioare. Și dacă ne menține ceva frumos pe lume, asta este : ARTA.
afis-expozitieLia Maria Andreiță a fost diplomat în Ministerul Afacerilor Externe (ministru consilier ) cu misiuni în străinătate la Ambasadele României în Franța și Italia. Este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, membră a Academiei Internaționale de Artă Modernă de la Roma, membră a Societății Ziariștilor din România, membră a Federației Internaționale a Jurnaliștilor, care a impus-o ca mesager a României în lume, dar și ca artist plastic și scriitoare.

la-beijingLia Maria Andreița a primit în anul 1985 Premiul Național de Tapiserie, în 1995 Diplomă de Merit și Medalia de Argint din partea Academiei Internaționale de Artă Modernă Roma, în 2004 Medalia Jubiliară ,,Leopardi” a Centrului Mondial de Poezie,, Giacomo Leopardi” de la Recanati (Italia), opera sa fiind răspândită pe tot mapamondul, în colecții particulare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 + fourteen =

+ 46 = 54

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect – “costum de haine” sau “costum”? Structura …
Corespondenta la redactie