Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Primarul Petrică Țone ne ia din buzunare aproape 12 miliarde de lei vechi: O statuie uriașă din bronz va lua locul plăcii comemorative din Parcul Central

Laura Suzeanu


Oltenițenii trebuie să știe că vor plăti din taxele și impozitele lor, adică din buzunarele proprii, fără să fie consultați firește, suma de 1.159.842,93 de RON, adică 11.598.429.300 de lei vechi.
Primarul Petrică Țone nu dorește să investească în proiecte mai serioase, cum ar fi o stație de tratare a apei la Oltenița, investiție de urgență fiindcă apa din puțurile de mare adâncime nu este constrolată în parametrii legali și corespunzători. Vechea administrație a plecat de la conducerea primăriei oltenițene exact când se urmărea construcția unei astfel de stații, imperios necesară în oraș.
De asemenea, primarul ales de 3.800 de oltenițeni din 12.000 cu drept de vot nu consideră că este normal și legal că la proiecte care implică cheltuială publică uriașă este nevoie de un aviz măcar verbal al unor fraieri care plătesc la stat. Ca să nu mai vorbim că se puteau cheltui acești bani pe investiții mult mai relevante, cum ar fi crearea de locuri de muncă prin atragerea de investitori, ori de ce nu, locuințe sociale pentru amărâții fără case, loviți de soartă din cine știe ce motive surprinzătoare și avem destule cazuri la Oltenița. Doar că la capitolul ”Investiții”, PSD nu stă prea bine, este o zonă de unde s-au luat bani pentru îngrășarea salariilor la buget tot cu scop electoral, în loc să i se ofere întâietate. Probabil că aceste soluții de investiție nu se vor pune în practică până când primarul PSD nu primește vreun ok cu mustață, ori până nu se asigură de niște avantaje.
În schimb, tactica de construit statui, este una cu care PSD vrea să rămână veșnic în amintirea celor care populează această țară. Ideea de a lăsa în urmă edificii statuare este una dintre metodele de dominare a partidului condus de Liviu Dragnea, fie că ne referim la simboluri ale diverselor evenimente istorice, ale unor figuri umane care să facă legătura între orașul condus de un primar PSD și vreo personalitate locală, sau o operă avangardistă, dar mai ales când se caută elogii prin făurirea și ridicarea de statui ale eroilor.

Oltenițenii să închidă ochii, căci mesajele populiste scot din bugetul local aproape 12 miliarde de lei vechi

Placa comemorativă din Parcul Central Oltenița va fi deplasată în altă zonă a orașului. În locul acesteia, pe nucleul din centrul Parcului Mare va fi adusă o statuie ce urmează a fi construită, cu înălțimea de 4,30 metri și soclul de 5 metri. După studii topografice, geotehnice, după considerații geomorfologice, date climatice, seismice, geo-tehnice, proprietăți fizico-mecanice și alte bla-bla-uri care încarcă un studiu de fezabilitate și consumă hârtii nenumărate, firește și acela plătit cu vârf și îndesat, se arată motivele pentru care placa comemorativă va dispărea din acel parc.


Astfel, ”necesitatea strămutării plăcii survine din motive edilitare, culturale, urbanistice, estetice și constituie o etapă în dezvoltarea unor spații demne de un municipiu european, ce aduce onoare spiritului național și cultului eroilor.” Atât de impresionante până la lacrimi sunt aceste necesități, încât oltenițenii trebuie să închidă ochii și să uite că noua statuie care-i va lua locul plăcii comemorative din marmură (în imaginile de mai sus), va costa aproape 12 miliarde de lei vechi. Nu alte necesități au întâietate, nicidecum, nu vreun parteneriat zornător sau care foșnește bancar, dar nici faptul că 90% dintre consilieri a fost de acord cu asta, fără să propună altceva, fără să-i intereseze de fapt ce se află în spatele acestei statui și nici firma care se ocupă de ea.
Cât timp se vor scoate în față mesaje cu încărcătură populistă, dar de fapt fals patriotică, tactică specifică PSD, cât timp se vor ocoli lucrurile importante pentru oameni și oraș sau țară, România și implicit Oltenița vor asista la un dezastru general, în toate sferele de activitate ale vieții noastre.

Firma care se ocupă de statuie a fost înființată anul acesta. Ce trebuie să afle oltenițenii de la Petrică Țone?

Firma care se va ocupa de noua statuie are sediul în Sectorul 1, București, pe Str. Ardealului și este înființată la 21 martie 2017. Administrator și asociat unic este Cîrlea Sanda Daniela, iar firma are ca obiect de activitate ”activități de arhitectură”, codul CAEN 7111 însemnând inclusiv consultanță pentru activități de arhitectură, dar și planuri de urbanism și amenajarea teritoriului.
De ce Țone a apelat la o firmă înființată anul acesta?
Mai mult decât atât, într-un document oficial publicat în PDF pe internet, Cîrlea Sanda Daniela apare într-o listă a candidaților pentru posturile de consilier din cadrul Gărzii Naționale de Mediu.


Dacă este una și aceeași persoană, coincidențele sunt rare în situația a trei nume identice, atunci care este scopul acestei colaborări? Conform prevederilor art. 94, alin. (2), lit. c) din Legea nr. 161/2003, cu modificările şi completările ulterioare, „funcționarii publici nu pot deține alte funcții și nu pot desfășura alte activități, remunerate sau neremunerate, în cadrul regiilor autonome, societăților comerciale ori în alte unități cu scop lucrativ, din sectorul public sau privat, în cadrul unei asociații familiale sau ca persoană fizică autorizată”.
Întrebări și dubii sunt multe, două însă își fac loc ca urgență printre ele, deși în Primăria Oltenița transparența este ceva străin lui Țone.
1. Când vor putea cetățenii municipiului nostru să fie informați cu privire la decizia unilaterală a edilului PSD, rostul unor cheltuieli uriașe, cum vor fi puși la curent cetățenii cu studiul de fezabilitate al concepției monumentului din bronz în locul plăcii din marmură?
2. Pe ce criterii și cine a stabilit la capitolul ”Evaluarea riscurilor”, punctajul pentru fiecare risc în parte și amintim aici doar câteva dintre cele mai importante cum ar fi cel legat de ”înșelarea așteptărilor comunității” evaluat la ”3”, ”greve” cu evaluare de ”1”, ”estimări greșite ale pierderilor” la ”2” sau ”problemele de comunicare” cu un punctaj conform matrice de evaluare de ”2”?

Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor poate da amenzi dacă legea nu se respectă

Conform Legii nr. 379 din 30 septembrie 2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, la Art. 15 se arată că ”Modificarea sau strămutarea mormintelor ori a operelor comemorative de război se face cu avizul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor.” De asemenea, potrivit aceleiași legi, Art. 19, Toate mormintele de război vor avea asigurata o zona de protecţie. În zona de protecţie pot fi instituite servituţi de utilitate publică şi reglementări speciale de construire prin planurile şi regulamentele de urbanism aprobate şi avizate conform legii.”
Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor este cel în evidența căruia se află monumentele și plăcile comemorative.


Potrivit Legii 286/2015 care completează legea amintită mai sus, ”constituie contraventii la regimul mormintelor si operelor comemorative de razboi si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei, urmatoarele fapte: a) stramutarea operelor comemorative de razboi fara aprobarile legale;
b) construirea, modificarea, restaurarea sau orice interventie asupra operelor comemorative de razboi fara aprobarile si avizele prevazute de prezenta lege;
c) neindeplinirea atributiilor legate de executarea lucrarilor de ingrijire, conservare si punere in valoare a mormintelor si operelor comemorative de razboi, de indata ce s-a constatat necesitatea acestor lucrari, precum si impiedicarea executarii lor;
d) reamenajarea mormintelor si operelor comemorative de razboi prin efectuarea neautorizata de inscriptii, inscrisuri, desene sau orice alte actiuni care conduc la schimbarea datelor istorice ori a infatisarii operelor comemorative de razboi. Plata cheltuielilor facute pentru aducerea operelor comemorative de razboi la starea lor initiala se suporta de catre cei vinovati;
e) introducerea animalelor, pentru pascut sau adapost, in cimitirele de razboi;
f) eliberarea autorizatiilor de construire sau de desfiintare ale mormintelor si operelor comemorative de razboi sau eliberarea autorizatiilor pentru lucrari in zonele de protectie ale mormintelor si operelor comemorative de razboi fara avizul Oficiului National pentru Cultul Eroilor.”

Placa comemorativă din Parcul Central va fi mutată în scuarul verde situat la intersecția dintre Bd. Tineretului, Str. Dr. Lucian Popescu și Șos. Portului, în apropierea bisericii de lemn.
Dacă oltenițenii nu iau nicio atitudine când vine vorba de cheltuirea și rolul banului public, destinația banilor lor de fapt și chiar le place să alimenteze firme din București, surplusuri în alte buzunare, etc., atunci să stea liniștiți în casele lor, să nu se complice în vreun fel că nu are rost să-și tulbure programul zilnic și obișnuința în care trăiesc, dar mai ales să se felicite pentru atitudinea lor străină de adevăratele probleme locale, fiindcă își merită soarta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × 3 =

52 − = 45

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect – interregional sau inter-regional, nonvaloare sau non-valoare, …
Corespondenta la redactie