Profesoara Marița Cucuianu, de la Bruxelles la Liceul ”Neagoe Basarab”:Proiectele sale au câștigat un loc pentru ”Europa, casa noastră”
de Laura Suzeanu
Cadrele didactice din învățământul gimnazial au fost încurajate să se înscrie într-o campanie ”Europa, casa noastră”, cu activități pe teme europene. Înscrierea a oferit oportunitatea de a se efectua o excursie la Bruxelles la Comisia Europeană în urma jurizării din concurs. Profesor Marița Cucuianu de la Liceul ”Neagoe Basarab” a participat la concurs, aplicând, iar dintre cei 131 de profesori candidați cu proiecte, profesoara de matematică a câștigat, numărându-se printre cei 25 de profesori care au mers la Bruxelles.
Proiectul a fost notat cu 29,5 puncte, ceea ce înseamnă locul II cu clasa ”Dunărea Albastră”, cu 0,5 puncte după locul I, notat la jurizare cu 30 de puncte. Campania ”Europa, casa noastră” a oferit cadrelor didactice din ciclul gimnazial posibilitatea de a se implica în două tipuri diferite de activități: realizarea a minimum două activități pe teme europene, înființarea și derularea de activități în ”Club Europa, casa noastră”. Profesorii coordonatori ai Clubului ”Europa, casa noastră” sunt numiți „Ambasadori Europa, casa noastră” și au diplomă de excelență din partea campaniei.
Pentru Marița Cucuianu, copiii sunt viitorul Europei
Profesoara Cucuianu a realizat un raport de activitate, materialul a fost numit ”Copiii, viitorul Europei”. ”Am căutat să fac o trecere în revistă a tuturor activităților încă din 2010 -2014 desfășurate cu generația,,Eclipsa de Soare”, elevi de gimnaziu de la Liceul Teoretic,,Neagoe Basarab” Oltenița și apoi am continuat cu anul școlar 2014-2015. Acest concurs a dat posibilitatea profesorilor să arate ce activități extracuriculare desfășoară cu elevii lor pentru promovarea tradițiilor românești, a frumuseților patriei, promovarea României peste hotare. Concursul se referea la toate activitățile desfășurate în anul școlar 2014-2015.” declară pentru oltenitainfo.ro profesor Marița Cucuianu.
Aceasta mai spune că prin proiectele sale și-a propus ca împreună cu copiii să iniţieze activităţi educative interdisciplinare care să vizeze toate domeniile : cultură, civilizaţie şi artă, educaţie, cu obiective majore : promovarea tradiţiilor şi obiceiurilor specifice fiecărei etnii/naţiuni, precum şi a imaginii Bulgariei în România, prin implementarea în cultura şi sistemul educaţional românesc a elementelor de cultură, civilizaţie şi artă bulgară alături de cele româneşti. De asemenea, excursiile organizate au fost un mijloc de a stimula interesul elevilor pentru cunoașterea de locuri noi, atât din țară cât și din Bulgaria și pentru studiul naturii. Excursiile au constituit un prilej pentru copii de a cunoaște patrimoniul cultural și istoric, de a redescoperi tradiții și obiceiuri. Tinerii elevi au învățat în urma proiectelor și activităților derulate de profesoara Cucuianu să își dezvolte mai multe capacități, să stabilească un climat de încredere între ei și căldură sufletească, să consolideze spiritul de echipă și să comunice mai ușor.”Ne-am propus să punem accentul pe competenţe, valorificând totodată experienţa şi pasiunea noastră în tot ceea ce am desfășurat în timp.” ne informează profesoara de matematică.
Dascălul de la Liceul ”Neagoe Basarab” lucrează cu pasiune, dragoste, îmbinate cu multă responsabilitate și dăruire. Asta au observat părinții elevilor implicați în proiecte, așa au simțit și copiii care au participat la activitățile extrașcolare.
Evaluarea rapoartelor s-a făcut în perioada 21 iulie-31 august 2015 de către un juriu format din 3 reprezentanți, câștigătorii au fost anunțați și contactați în perioada 31 august – 1 septembrie 2015.
Proiectele profesoarei Marița Cucuianu – un mănunchi imens de povești cu inspirație multă și noutate
La proiectul ,,Eclipsa la mal de Dunăre” au participat elevi români, bulgari și de alte etnii ce trăiesc în cele două țări vecine România și Bulgaria.
,,Matematica la mal de Dunăre, vorbită in engleza” a solidificat un parteneriat cu liceul ”Yordan Yovkov” din Tutrakan Bulgaria. Profesoara a făcut o prezentare a matematicii într-o continuitate şi întrepătrundere suplă cu celelalte discipline şi abordarea matematicii de gimnaziu ca un fundament al culturii generale.
,,Farmecul timpului trecut” – expozitia cu obiecte traditionale obținute și realizate în cadrul șezătorilor, mâncare tradițională folosită la șezători.
”Șezătoarea generațiilor” – serbare organizată cu ocazia sărbătorilor de iarnă unde delegațiile de la liceele ,,Hristo Botev” și ,,Yordan Yovkov” au asistat cu mare plăcere la prezentarea de obiceiuri și tradiții românești, au gustat din preparatele tradiționale folosite la șezători și unde un bunic a împletit un coș de nuiele, pentru ca elevii sa simtă atmosfera șezătorilor de altă dată.
Au urmat alte proiecte precum ,,Prajitura”, care a familiarizat copiii cu moneda europeană și modul de a face schimbul dintr-o monedă în alta cu ajutorul băncilor, de a face cumpărături și de a plăti facturi, apoi ”Cochetarii cu locurile natale”, o expoziție de artă fotografică și pictură, apoi un alt proiect intitulat ,,Suntem copii, suntem prieteni”, cu excursii la Tutrakan în cadrul proiectelor cu cele două licee partenere ”Hristo Botev” și ”Yordan Yovkov”.
Proiectul ,,Cochetării….Matematica prin artă” a cuprins o expoziţie de arta fotografică şi pictură la Muzeul Gumelniţa Olteniţa.
Prin proiectul ,,Designul plăcilor de faianță”, profesoara a urmărit dezvoltarea imaginației copiilor, a simțului estetic, a capacității de a aprecia rigoarea, ordinea și eleganța.
”Surâsul Primăverii” este un alt proiect din cele multe, prin care Marița Cucuianu a organizat o expoziție cu felicitări, mărțișoare și flori de primavară făcute de elevii de gimnaziu de la școlile din zona Oltenița și de elevii celor două licee partenere ,,Neagoe Basarab” Oltenița și ,,Yordan Yovkov” Tutrakan. Elevii români au putut admira mărțișoare și felicitări făcute de elevii din Bulgaria.
Au mai fost și alte proiecte la fel de generoase în desfășurare, pline de învățăminte pentru copii. Marița Cucuianu a organizat nu doar tabere, dar și multe excursii la Muzeul ”Țăranului Român”, la Salina Turda, la București la Muzeul Aviației și Muzeul Militar, Muzeul de Geologie, Muzeul ”Antipa” sau la Cotroceni, Palatul Șuțu, a organizat acțiuni caritabile. În cadrul altor proiecte, elevii au vizitat Administrația Finanțelor Publice din Oltenița, librării, la Stația de tratare a apei potabile.
Profesoara Cucuianu povestește copiilor săi la început de an școlar că a fost mândră să reprezinte Liceul ”Neagoe Basarab” din Oltenița și pe elevi la Bruxelles, evenimentul determinând dascălul inventiv al liceului să desfășoare împreună cu elevii săi mai multe activități pe viitor și mai frumoase ca în ceilalți ani. Aceasta mulțumește părinților pentru implicare: ”Mminimul era de 2 activități, eu cred că am avut anul trecut numai cu clasa noastră veo 30 de activități. Ca de fiecare dată mulțumesc părinților, fără implicarea dumneavoastră nu puteam desfășura activitățile. Rolul părinților în activitatea în școală este major.”
Profesoara de matematică incurajează elevii la început de an, sfătuindu-i ca în viața lor să existe permanent dorința de a atinge țeluri cât mai înalte: ”Important este pentru orice copil să-și propună și să participe la concursuri, să aibă încredere în el și în forțele lui, pentru că dacă nu veți avea voi singuri încredere în voi, s-ar putea să nu vă descoperim noi profesorii sau părinții și să vă îndrumăm unde trebuie.” transmite Marița Cucuianu elevilor.
Click aici pentru vizualizare rezultate:
activitati europacasanoastra.ro , lista cadrelor didactice castigatoare
Lasă un răspuns