Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Profesoarele aflate la un pas de pensie, pot continua activitatea la catedră

După luni de zile de la apariția în Monitorul Oficial a Deciziei CCR prin care se modifică condițiile de pensionare a cadrelor didactice titulare, a apărut și Ordinul ministrului Educației cu privire la mobilitatea cadrelor didactice 2019-2020. Astfel, dacă vor, profesoarele din învățământul oltenițean, aflate în prag de pensionare, au asigurată continuarea activității. Este cazul profesoarelor care au cerut să predea ca titular în anul școlar 2018-2019, al celor care urmau să se pensioneze începând cu 1 septembrie 2018 și au solicitat să rămână la catedră, dar și al celor care au rămas în activitate ca titular în ultimii 3 ani și nu au împlinit vârsta de 65 de ani și care doresc să predea în continuare.
Ordinul curpinde și programele pentru concursul de Titularizare 2019 la disciplinele de Cultură Generală, Tehnologice, Maiștri Instructori. Minoriăți și Religie. Însă una dintre cele mai importante modificări este legată de vârsta de pensionare. ”În baza Deciziei Curții Constituționale nr. 387/2018, cadrele didactice titulare, femei, care îndeplinesc condițiile prevăzute la alin. 2) lit. a), precum și cadrele didactice, femei, care au avut calitatea de personal didactic titular, reîncadrate în funcția de personal didactic, în anul școlar 2018-2019, cu condiția suspendării pensiei pe durata reîncadrării, care nu împlinesc 65 de ani până la 1 septembrie 2019, pot opta, în scris, fie pentru menținerea în activitate ca titular până la împlinirea vârstei de 65 de ani, fie pentru pensionarea începând cu 1 septembrie 2019. Opțiunea Decizia 387 a Curții Constituționale din România a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 642 din 24 iulie 2018.

În Decizia 387/2018, CCR a dat o soluție prin care sintagma ”condiții de vârstă standard” cuprinsă în Codul Muncii nu poate să excludă femeia de la dreptul de a continua să muncească, la fel ca bărbatul, până la împlinirea vârstei de 65 de ani. Prin decizia CCR, care își produce efectele de la data publicării în MO, femeia ajunsă la vârsta legală de pensionare poate opta pentru continuarea activității, până la vârsta legală de pensionare stabilită prin lege pentru bărbați, la data respectivă.

 

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie