Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Prognoza ANM pentru perioada 15-28 mai. Cum va fi vremea în România, în următoarele două săptămâni

În următoarele două săptămâni, temperaturile maxime pot atinge 23-24 de grade Celsius, în Banat, iar minimele pot coborî până la 0 grade Celsius, la munte. În intervalul 18 – 21 mai, vremea va fi răcoroasă pentru această perioadă din an. Vor exista, de asemenea, perioade când se vor semnala averse însoţite şi de descărcări electrice, potrivit prognozei Administraţiei Naţionale de Meteorologie, valabilă pentru perioada 15 – 28 mai 2017.

BANAT

În primele două zile ale intervalului de prognoză, temperaturile maxime vor avea medii de 22…23 de grade, iar cele minime vor fi, în medie, de 10…11 grade.

Aceste medii regionale vor scădea în intervalul 17- 19 mai cu aproximativ 2 grade, ziua şi cu 3…4 grade, noaptea, când vremea va deveni răcoroasă pentru a doua decadă a lunii mai. Începînd din 20 mai, valorile termice se vor apropia treptat de cele normale, astfel încât maximele se vor situa, în medie, între 22 şi 24 de grade, iar cele minime vor oscila în jurul mediei de 11 grade.

Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai ridicată în intervalele 16-17 mai şi 20-21 mai, precum şi în timpul celei de-a doua săptămâni, când aversele vor fi însoţite şi de descărcări electrice, iar local, cantităţile de apă pot fi mai însemnate.

CRIŞANA

Pe 15 şi 16 mai, temperaturile maxime vor avea medii de 21…23 de grade, iar minimele termice se vor situa, în medie, între 8 şi 10 grade.

Aceste valori vor fi mai scăzute în intervalul 17 – 19 mai, cu 1…2 grade, ziua şi 3…4 grade, noaptea, astfel că vremea va deveni rece pentru a doua decadă a lunii mai.

Începând din 20 mai, valorile termice se vor apropia treptat de cele normale, astfel încât temperaturile maxime vor fi, în medie, între 21 şi 23 de
grade, iar cele minime vor oscila în jurul valorii de 10 grade.

Temporar vor fi averse în intervalul 16 -17 mai şi în timpul celei de-a doua săptămâni,când se vor semnala şi descărcări electrice, iar local ploile pot fi mai însemnate cantitativ.

TRANSILVANIA

În intervalul 15 – 17 mai, mediile temperaturilor maxime vor fi de 19…20 de grade, iar cele ale minimelor nocturne, de 7…8 grade. Pe fondul răcirii vremii, în a doua jumătate a primei săptămâni, media temperaturilor maxime va scădea spre 17 grade, în timp ce temperaturile nocturne vor fi de 3…6 grade, chiar mai scăzute în depresiuni, unde vor fi condiţii de brumă.

Începînd cu data de 21 mai se va reveni la un regim termic apropiat de cel normal, în medie cu temperaturi maxime în jurul a 21 de grade şi minime de 8…9 grade. Probabilitatea pentru averse, descărcări electrice şi cantităţi de apă local mai însemnate va fi mai ridicată în special pe parcursul celei de-a doua săptămâni.

MARAMUREŞ

Pe 15 şi 16 mai, temperaturile maxime vor avea medii de 20…21 de grade, iar minimele termice se vor situa, în medie, între 7 şi 9 grade. Aceste valori vor fi mai scăzute în intervalul 17 – 19 mai, cu 1…2 grade, ziua, şi 3…4 grade, noaptea, astfel că vremea va deveni rece pentru a doua decadă a lunii mai.

Cu începere din 20 mai, valorile termice se vor apropia de cele normale, astfel încât temperaturile maxime vor fi, în medie, între 20 şi 22 de
grade, iar cele minime vor oscila în jurul mediei de 9 grade.

Temporar vor fi averse în intervalul 16 -17 mai şi în timpul celei de-a doua săptămâni, când se vor semnala şi descărcări electrice, iar local ploile pot fi mai însemnate cantitativ.

MOLDOVA

În zilele de 15 şi 16 mai, mediile temperaturilor maxime vor fi de 20…21 de grade, iar cele ale minimelor nocturne, de 8…10 grade. Vremea se va răci în intervalul 17- 20 mai, astfel încât media temperaturilor maxime nu va depăşi 16…18 grade, în timp ce temperaturile nocturne vor fi de 5…7 grade.

Începînd cu data de 21 mai, se va reveni treptat la un regim termic apropiat de cel normal, în medie cu temperaturi maxime în jurul a 21 de grade şi
minime de 9…10 grade. În intervalele 18-19 mai, 21-23 mai şi 25-26 mai, probabilitatea de apariţie a averselor şi descărcărilor electrice va fi ridicată.

DOBROGEA

Valorile termice vor fi apropiate de mediile climatologice specifice pentru a doua jumătate a lunii mai. Astfel, temperaturile maxime vor oscila în jurul mediei de 21 de grade, iar cele minime se vor încadra, în medie, între 11 şi 13 grade. Excepţie va face intervalul 17 – 20 mai, când vremea va fi răcoroasă, media regională a maximelor urmând a se situa între 16 şi 19 grade, iar cea a minimelor nocturne, între 8 şi 10 grade.
Începând cu data de 18 mai, probabilitatea de apariţie a ploilor va fi ridicată aproape zilnic, iar izolat se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate în intervale scurte de timp.

MUNTENIA

În intervalul 18 – 21 mai, vremea va fi răcoroasă pentru această perioadă din an, cu temperaturi maxime, în medie, de la 18 la 21 grade şi o medie a temperaturilor minime cuprinsă între 7 şi 9 grade. Însă, în intervalul 15 – 17 mai, precum şi în timpul celei de-a doua săptămâni, regimul termic va fi în general apropiat de cel normal pentru a treia lună de primăvară şi se va caracteriza prin medii de 22…24 de grade ale valorilor maxime diurne şi de 10…12 grade, ale minimelor nocturne.

Pe parcursul celor două săptămâni se vor semnala averse aproape în fiecare zi, fiind posibile şi descărcările electrice, iar probabilitatea ca ploile să fie pe arii extinse şi local importante cantitativ va fi mai ridicată în intervalele 18 – 19 mai şi 21 – 23 mai.

OLTENIA
În intervalul 15 – 17 mai, precum şi pe parcursul celei de-a doua săptămâni, regimul termic va fi apropiat de cel normal pentru a treia lună de primăvară şi se va caracteriza prin medii de 21…24 de grade ale valorilor diurne şi de 10…12 grade ale celor nocturne. Excepţie va face intervalul 18 – 20 mai, cu o vreme răcoroasă pentru această perioadă din an şi în care temperaturile maxime se vor situa, în medie, de la 19 la 21 grade, iar media temperaturilor minime va fi de 7… 8 grade.

Se vor semnala averse şi descărcări electrice aproape în fiecare zi a perioadei de prognoză, iar probabilitatea ca ploile să fie pe spaţii extinse şi local importante cantitativ va fi mai ridicată în intervalele 16 – 17 mai şi 21 – 23 mai.

LA MUNTE
În primele zile ale intervalului de prognoză, în această regiune vremea va fi apropiată de cea normală termic, însă în intervalul 18 – 20 mai se va răci, astfel încât media maximelor termice va scădea de la 11 la 9 grade, iar cea a minimelor nocturne, de la 3 la 0 grade. În timpul celei de-a doua săptămâni, regimul termic va fi cel normal pentru a doua jumătate a lunii mai şi va fi caracterizat prin valori medii de 12…14 grade, ziua şi de 2…5 grade, noaptea.

În fiecare zi a perioadei celor două săptămâni de prognoză, probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată. Acestea pot fi local mai importante cantitativ în intervalele 16 – 17 mai şi 21 – 26 mai.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor, potrivit ANM.

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect – interregional sau inter-regional, nonvaloare sau non-valoare, …
Corespondenta la redactie