Prognoza meteo pentru 20 ianuarie-3 februarie 2020. Vremea se schimbă radical! Vremea în luna februarie 2020
Vremea se va schimba radical în următoarele două săptămâni, transmit meteorlogii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Ce ne așteaptă?
Prognoza meteo pentru 20 ianuarie- 3 februarie
Vremea se încălzi considerabil în următoarele zile, în aproape toate regiunile țării. Valorile maxime se vor înregistra în zona Dobrogei, când vor atinge 12 grade Celsius. Abia începând de săptămâna viitoare însă, temperaturile de peste zi vor scădea la jumătate iar probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va creşte în special după 25 ianuarie, arată prognoza meteo transmisă de ANM.
Vremea în Muntenia, în perioada 20 ianuarie- 3 februarie
În Muntenia, între 20 şi 26 ianuarie, media temperaturilor maxime va avea variaţii între 4 şi 11 grade, iar a minimelor între -5 şi -2 grade. În următoarele 4…5 zile acestea nu se vor modifica semnificativ, dar în primele zile ale lunii februarie tendinţa va fi de scădere, astfel încât, la finalul intervalului de prognoză, maximele vor ajunge să se situeze în medie între 5 şi 8 grade, iar media minimelor va coborî uşor sub pragul de îngheţ. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi mai ridicată după data de 28 februarie.
Vremea la munte, în perioada 20 ianuarie- 3 februarie
La munte, perioada cu cele mai ridicate temperaturi va fi între 25 şi 30 ianuarie, când media maximelor se va situa între 3 şi 5 grade, iar a minimelor între -5 şi -2 grade. În restul intervalului vor fi maxime a căror medie regională va avea valori între -6 şi un grad, iar media minimelor va fi între -12 şi -6 grade. Trecător, vor fi precipitaţii în general slabe cantitativ, pe suprafeţe mici în prima săptămână şi local în următoarea.
Vremea în luna februarie 2020
Prognoza pentru primele 10 zile din februarie 2020
Prima decada a lunii februarie va aduce o vreme similara cu cea inregistrata in cea mai mare parte a lunii ianuarie, respectiv conditii anticiclonice asociate maximului de presiune azoric: vreme calda si frumoasa la munte, iar la ses nebulozitate de tip stratiform (ceata sau nori stratus si stratocumulus), ce vor bloca radiatia solara si vor mentine temperaturile la valori ceva mai apropiate de media climatologica a perioadei.
Ca de obicei, nu vor lipsi fenomenele asociate cu acest tipar al vremii: burnite si fulguieli slabe, iar in zonele depresionare din Transilvania ceata va fi asociata si cu chiciura.
Vremea pentru zilele 11 – 20 ale lunii februarie
A doua decada a lunii februarie va propune o activare a circulatiei atmosferice pe teritoriul tarii noastre, insa fara premisele de instalare a unui blocaj anticiclonic de tip scandinav sau siberian. Atfel, Vremea.ro prognozează că in vestul, centrul si nordul tarii o serie de fronturi atmosferice vor aduce precipitatii mixte pe spatii relativ extinse, in timp ce la munte se vor semnala exclusiv ninsori.
Cantitatile de apa estimate a se acumula vor fi moderate, iar numai local la altitudini de peste 500 de metri se va depune un strat subtire de zapada.
In conditiile intensificarii circulatiei vestice a aerului, inversiunile termice se vor “sparge”, iar temperaturile vor creste in toate regiunile tarii, dar mai cu seama in zonele deluroase din sud si est, unde se vor inregistra maxime termice de pana la 15 grade Celsius.
Prognoza pentru ultima parte a lunii
In a treia decada a lunii februarie ne putem astepta in sfarsit la un episod cu zapada si chiar viscol in sudul si in estul tarii, desi aceste fenomene nu vor fi de durata. O slabire a vortexului polar spre finalul lunii va aduce un aer mai rece dinspre Scandinavia catre latitudini mai sudice, aer care odata intrat in Marea Mediterana va contribui la formarea a unul sau doua cicloane ce vor migra catre teritoriul tarii noastre. In sud-estul extrem precipitatiile vor fi preponderent sub forma de ploaie, in timp ce in restul zonelor vor cadea mai ales ninsori si se va depune un strat de zapada moderat ca grosime (pana la 20-30 de centimetri). In urma zapezilor vor fi si cateva zile in care se va semnala ger inclusiv in sudul tarii, iar in depresiunile din estul Transilvaniei valorile termice minime se vor apropia de pragul de -20 de grade Celsius. Din punct de vedere termic vremea va fi usor mai rece fata de media climatologica a ultimei decade a lunii februarie, insa per ansamblu intreaga luna se va situa peste normalul climatologic la nivel national cu pana la 2 grade Celsius.