Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Prognoza meteo: Scurt episod de vreme aspră. Cât scad temperaturile

Un episod de iarnă severă loveşte România. De joi, 27 februarie, temperaturile scad accentuat, iar ploile, lapoviţa şi ninsorile viscolite pun stăpânire pe toate regiunile.

O avertizare meteo cod galben de ger, ninsori şi polei, care vizează, total sau parţial, 17 judeţe, va intra în vigoare joi, la ora 15.00. Apoi, de joi de la ora 23:00, 14 judeţe şi Capitala vor fi sub cod portocaliu de vreme rea, urmând a se înregistra ninsori abundente şi viscol.
După două zile de iarnă, în weekend se încălzeşte din nou, însă valorile termice vor fi normale pentru data din calendar.

În sudul, estul şi centrul teritoriului temporar înnorările vor fi accentuate pe parcursul zilei şi seara când vor fi precipitaţii în general moderate cantitativ, ce vor avea şi caracter de aversă; în Oltenia, Moldova şi Dobrogea şi local în Muntenia vor fi ploi, dar trecător şi măzăriche sau lapoviţă, iar în sudul şi în estul Transilvaniei precipitaţiile vor fi mixte.
În sud-est vor fi posibile descărcări electrice şi izolat grindină. În regiunile vestice şi de nord-vest, precipitaţiile se vor semnala pe spaţii mici ziua când vor predomina ploile, dar vor fi în extindere noaptea când ploile se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare şi, mai ales în Dealurile de Vest, se va depune strat de zăpadă. În zonele montane vor fi mai ales ninsori, local consistente şi viscolite.

Vântul va sufla tare la munte, în special la altitudini mari, cu viteze de peste 70…80 km/h determinând transport de zăpadă şi temporar diminuarea vizibilităţii. Intensificări locale vor fi pe parcursul zilei şi în regiunile sudice, în general cu 50…60 km/h, iar noaptea în cele vestice. Temperaturile maxime se vor încadra între 2 grade în estul Transilvaniei şi 12 grade în Dobrogea, iar cele minime în general între -7 şi 3 grade.
Și la noi scad temperaturile, astfel că maxima va fi de 10…11 grade, iar minima de -2…0 grade. Cerul va avea înnorări temporare, vor fi ploi slabe, de scurtă durată, iar în orele serii posibil averse de măzăriche sau lapoviţă. Vântul va sufla moderat, cu intensificări de 50…55 km/h pe parcursul zilei.

Vineri, vremea va fi în general închisă, iar dinspre regiunile vestice aria precipitaţiilor se va extinde treptat şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării.
Precipitaţiile se vor semnala temporar, îndeosebi în prima parte a intervalului şi vor fi sub formă de ninsoare la munte, predominant sub formă de ninsoare în zonele submontane şi în Maramureş, mixte în Transilvania şi mai ales ploi în rest. Pe arii restrânse cantităţile de precipitaţii vor fi mai însemnate. Vântul se va intensifica treptat în majoritatea regiunilor, viteze mai mari urmând a se înregistra local îndeosebi în vest, nord-vest şi centru, iar la munte cu precădere în masivele vestice şi sudice, la altitudini mari- temporar va sufla tare viscolind ninsoarea şi spulberând zăpada determinând astfel scăderea vizibilităţii. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 3 şi 10 grade, iar cele minime între -4 şi 3 grade.
Cerul va avea înnorări în Oltenița, iar ploile îşi fac apariţia după-amiază. Vântul se va intensifica treptat din a doua parte a zilei. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 9 grade, iar cea minimă va fi de -2…0 grade.
Meteorologii anunţă pentru sâmbătă vreme mai bună care se va ameliora sub aspectul precipitaţiilor şi va fi în general normală din punct de vedere termic. Cerul va fi variabil şi trecător vor fi precipitaţii mixte la începutul intervalului în Moldova şi Dobrogea, iar către sfârşitul nopţii vor fi predominant ploi în Banat şi Crişana. La munte va ninge slab în primele ore ale zilei în masivele sudice şi estice, iar către orele dimineţii şi în Munţii Apuseni. Vântul va avea intensificări la munte, ziua în est şi trecător în sud şi centru, iar noaptea local şi în vest. Temperaturile maxime se vor încadra între 1 şi 11 grade, iar cele minime vor fi cuprinse în general între -7 şi 4 grade, mai scăzute în estul Transilvaniei până spre -10…-12 grade.
În week-end, la Oltenița vântul va sufla moderat în cursul zilei şi slab seara şi noaptea. Temperatura maximă va fi de 10…11 grade, iar cea minimă de -3…-1 grad.

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie