Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Românca Gabriella Ficz de la Barts Cancer Institute vrea să afle de ce apare cancerul

Gabriella Ficz este plecată de 18 ani din țară, în Marea Britanie. Este cercetător în genetică celulară la Barts Cancer Institute și caută răspunsuri la întrebări pe care medicina încă nu le-a rezolvat, cum ar fi ce cauzează anumite tipuri de cancer și dacă am putea să le prevenim. „Acum folosesc cunoştinţele de baza pentru a determina cum începe cancerul, printre altele. Specializarea mea e în Epigenetica”, a povestit cercetătoarea pentru Viitorul României.

În ceea ce privește pregătirea ei, Gabriella a studiat Biochimia la Iași, și-a făcut doctoratul la Institutul Max Plank din Germania și studiile postdoctorale la Universitatea Cambridge.

Nu și-a propus asta de mică, nu visa să aibă o anumită meserie atunci, dar îi plăcea foarte mult să facă experimente cu obiecte prin casă.

„Îmi plăcea să observ şi să analizez. Prima dată când am simţit afinitate pentru ştiinţe biologice a fost în liceu. Îmi aduc aminte de nişte discuţii profunde despre genetică şi evoluţie, cum am evoluat să avem formă umană pe care o avem acum? Care era compoziţia “supei primordiale”? Îmi puneam întrebări fundamentale despre oameni, moleculele din creier, religie, determinism şi nu m-am oprit nici acuma”, a povestit cercetătoarea.

„Ştiinţă ne oferă doar să cunoaştem ce cu siguranţă nu este adevărat”

Situația politică din România după 1989 a contribuit mult în formarea ei și a maturizat-o devreme.

„Perioada de după revoluţie a fost încărcată de schimbări sociale, politice – chiar dacă eram tineri le-am simţit. Probabil pentru că adulţii din jurul nostru erau neliniştit, încercaţi de o lume nouă. Nu pot să zic sigur de ce dar ţin minte vivid cum căutam “adevărul absolut”. Adevărul despre ce vor de fapt oamenii, cum reflectă acţiunile lor acest lucru, cum sunt influenţaţi de situaţia lor individuală, de mediul înconjurător etc. Ceea ce m-a dus cu gândul la nevoia de un Dumnezeu protector. Că oricât de grea ar fi viaţă câteodată, gândul că după moarte viaţă e luminoasă ţine oamenii rezilienți. Gândurile astea ţin de spiritualitate, ceea ce ne defineşte ca oameni, însă am realizat că Omul l-a creat pe Dumnezeu şi nu invers. În perioada aceea am găsit refugiu în ştiinţe. Probabil m-a adus mai aproape de adevăr, aşa am simţit. Îmi făcea plăcere să gândesc, să descopăr, să experimentez. Lumea mi se pare mai frumoasă din această perspectiva. Chiar şi acum. Ştiinţa însă nu oferă adevărul absolut, ca oameni ne este imposibil să-l atingem. Ştiinţă ne oferă doar să cunoaştem ce cu siguranţă nu este adevărat”, crede Gabriella.

Când era în ultimul an de facultate la Iași, a văzut un poster care invita candidaţi la primul program internaţional de Master şi Doctorat în Biologie Moleculară din Germania. A trimis actele, a concurat pentru unul din cele 20 locuri din program și aşa a ajuns să lucreze la proiecte extrem de interesante în timpul Masterului. Următorul pas după Master a fost doctoratul la institutul Max Planck.

După aceea a concurat pentru un post de postdoctorand la Universitatea Cambridge, la laboratorul profesorului Wolf Reik.

„Cambridge e un loc special, şi la propriu, şi la figurat. Am concurat pentru poziţia de cercetător în laboratorul Reik din Institutul Babraham. Ţin minte şi acum combinaţia de stres şi entuziasm în ziua interviului. Tocmai terminasem doctoratul şi eram plină de energie să-mi folosesc experienţa să descopăr lucruri extraordinare în următorii ani. Am prezentat rezultatele din teza de doctorat care au fost proaspăt publicate într-un jurnal de specialitate, eram mulţumită cu lucrarea mea şi le-am descris şi viziunile mele în legătură cu ce ar fi interesat de urmărit în viitor. Interviul a avut loc într-un boardroom intimidant şi eram doar eu şi vreo 15 persoane în jurul mesei rotunde. Trebuia să-i fi impresionat pentru că am fost invitată şi la runda a doua de interviuri. M-au întrebat absolut orice, de la detalii mărunte ştiinţifice până la întrebări de genul:”Poţi să dai un exemplu de conflict cu un coleg/colegă? Cum ai reacţionat şi menajat situaţia?” Ce o să fac în 5-10 ani mai târziu”, a povestit Gabriella.

A obținut postul și a lucrat acolo timp de 8 ani ca postdoctorand în Institutul Babraham.

Continuarea aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one × four =

− 6 = 1

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Sensul şi originea expresiei “Patul lui Procust” În cultura română, …
Corespondenta la redactie