Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

România aniversează Noaptea Muzeelor: Sărbătoarea europeană a muzeelor și la Oltenița cu o expoziție în imagini

De ceva vreme publicul larg din România se bucură de o noapte în care muzeele din toată țara își deschid porțile etalând diverse evenimente sau expoziții speciale, pentru a celebra Noaptea Muzeelor, alături de alte mii de instituții de cultură din Europa.
Evenimentul crează în fiecare lună Mai din an o atmosferă de sărbătoare care oferă un alt iz orașelor partenere. Astfel, instituții și organizații culturale, galerii de artă, ONG-uri, bienale de artă, alte structuri, găsesc o ocazie în această sărbătoare pentru a-și exprima gustul pentru frumos și inițiative culturale, creative, muzeele fiind deschise astăzi spre orice zonă culturală.

IMG_1565

Muzeul Civilizației Gumelnița Oltenița găzduiește expoziția de fotografie ”Bucureștiul Interbelic”. Vernisajul a avut loc vineri, 15 mai

La Oltenița expoziția prezentată cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor, a fost o continuare a vernisajului de imagini din ziua de vineri, 15 mai a.c., deschis începând cu ora prânzului. Invitat al evenimentului de vineri a fost doctor în arte vizuale, Marian Constantin Murariu, șeful secției de artă de la Muzeul Municipiului București.
Cei doi parteneri, Muzeul Gumelnița și Muzeul București, au pus bazele unei colaborări, oltenițenii putând admira expoziția de fotografie cu locuri din Bucureștiul interbelic. Despre ansamblul arhitectonic bucureștean, conservator de muzeu Olga Androne ne spune că Bucureștiul are o combinație încântătoare de arhitectură dar în același timp variată, cu mai multe tipuri de model de construcție. ”Bucureștiul nu are o arhitectură unitară ci una variată în stiluri. Regele Carol a vrut să facă o sistematizare, o coerență în capitala țării, dar după planul unora dintre cei mai buni arhitecți, tentativa regelui a eșuat. Poate că asta dă și frumusețea Bucureștiului. Ceaușescu a încercat să transforme Bucureștiul în citadelă grandioasă prin Bulevardul Socialismului, care avea corespondență cu Casa Poporului, dorind așa să fie ceva ce nu s-a mai văzut. De la Micul Paris cum i se spunea Bucureștiului în perioada interbelică, s-au produs multe transformări. De aici a plecat arhitectura de calitate, specialiștii de atunci fiind cei care veneau cu idei și experiență după studii făcute la Paris, Roma, Viena, Berlin, dorind astfel să exprime, să transpună în operă ceea ce au învățat. Au dorit o capitală occidentală și-au dorit și modernismul, Art Deco-ul fiind la modă în Occident. Datorită lor Bucureștiul are astăzi acest aer spectaculos, ei au construit în spiritul noului curent. Apoi a venit războiul, o parte din clădirile construite de ei au fost bombardate și au dispărut. Însă ce au construit în perioada interbelică sunt și astăzi, inclusiv Arcul de Triumf.” declară Olga Androne.

La Noaptea Muzeelor de la Oltenița au fost prezenți peste 500 de vizitatori care au urcat să admire expoziția de la etajul superior al clădirii până la miezul nopții. Pentru mulți dintre vizitatori, expoziția constituie o noutate, ea fiind de altfel prima de acest fel care înfățișează imagini din capitala țării. Veselia elevilor de școli și de liceu care au pășit pragul muzeului, a fost una molipsitoare într-o după-amiază și o seară de sâmbătă mohorâte și puțin ploioase.
Anul trecut, Oltenița a aniversat o Noapte a Muzeelor cu imagini ale Olteniței de altădată, câteva clădiri de patrimoniu din municipiul de la malul Dunării fiind și ele o mărturie vie a unei alte ere, cea a bunului gust și poveștilor cu iz desuet și sclipitor din trecut.

Expoziția de la Oltenița va putea fi vizitată până la finele lunii iunie 2015.Noaptea Muzeelor în București și în câteva orașe din țară

Bucureștiul a avut o noapte albă în zonele sale importante de cultură cu 30 de muzee și 20 de organizații culturale, dar și în Cimitirul Bellu. Potrivit presei centrale, au intrat în circuitul spectaculos al nopții cu diverse expoziții, spectacole, concerte, sau lansări de carte Muzeul Băncii Naționale, Foișorul de Foc, Muzeul Tehnic, Muzeul Național ”George Enescu”, Muzeul Național de Artă, Muzeul Național de Istorie, Școala Centrală de Fete din București, Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”, Muzeul Național al Țăranului Român, Centrul Cultural ”Palatele Brâncovenești” Mogoșoaia, Centrul Național al Dansului, Artmark, Muzeul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu”.
La Ploiesti anul acesta centrul de greutate al evenimentelor din „Noaptea Muzeelor“ a fost Pelişorul. Este anul când se marchează un dublu eveniment aniversar la Muzeul Naţional Peleş: împlinirea a 150 de ani de la naşterea Regelui Ferdinand I şi 140 de ani de la naşterea Reginei Maria.

Noaptea Muzeelor Pelisor
La Iași doritorii au putut vizita gratuit, în noaptea de 16 spre 17 mai, muzeele, casele memoriale sau clădirile de patrimoniu de pe raza judeţului: Muzeul Unirii, Palatul Roznovanu, sediul Primăriei Iaşi, Palatul Culturii sau Bojdeuca lui Creangă.
La Timișoara anul acesta evenimentul s-a desfăşurat sub coordonarea Asociaţiei „Timişoara Capitala Culturală Europeană”. S-au vizitat expoziţii de artă contemporană şi artă decorativă, colecţia Baba, alte expoziţii temporare, expoziţie fotografică.
La Sibiu și-a deschis porțile pentru public Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului unde s-au vizionat proiecţii video, au avut loc concerte pe scena de pe lac şi o petrecere la lumina opaiţelor în Târgul de ţară. Au mai fost vizitate expoziţiile de la Casa Hermes şi Casa Artelor. Palatul Brukenthal a avut un program special cu personaje care i-au reprezentat pe baronul şi baroneasa von Brukenthal.

Noaptea Muzeelor 2015
Brașovul a avut vizitatori la Castelul Bran, cu un tur unic al Muzeului după lăsarea întunericului, într-o atmosferă specială.
Clujul a primit oaspeți la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, cu Târgul Meşteşugarilor, în Parcul Etnografic „Romulus Vuia”, unde a avut loc Sărbătoarea Balmoşului Ardelenesc şi spectacolul folcloric „Cântec, joc şi voie bună”.
Constanța a primit oaspeți la acvariu, Muzeul Marinei Române.
Zalăul a organizat Noaptea Muzeelor la Muzeul Judeţean de Istorie sub ”patronajul” împăratului roman Marcus Aurelius Antonius, alias Caracalla.
La Bistrița s-au desfășurat expoziţii cu rochii de epocă spectaculoase şi tehnici de confecţionare a uneltelor de pe vremea dacilor. Au fost pregătite expoziţie de echipament şi arme de război, şedinţă foto cu rochii de epocă, dar şi ateliere de fierărie, pielărie şi tâmplărie ale meşteşugarilor daci.
La Baia Mare au avut loc spectacole, expoziţii dar şi proteste la Noaptea Muzeelor.
Noaptea Muzeelor de anul acesta a debutat cu o formă inedită de protest în marile orașe faţă de starea unor imobile în care unele dintre aceste instituţii îşi desfăşoară activitatea.

Muzeu

Ajuns în 2015 la a 11-a ediţie, Noaptea Muzeelor este unul dintre cele mai populare şi longevive evenimente culturale destinate publicului larg, sărbătorit la nivel european. Iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, manifestarea atrage anual în România sute de mii de participanţi. Noaptea Muzeelor are loc în fiecare an sâmbăta, în jurul datei de 18 mai – Ziua Internaţională a Muzeelor, sărbătoare instituită de International Council of Museums (ICOM).

Laura Suzeanu

 

2 Responses to România aniversează Noaptea Muzeelor: Sărbătoarea europeană a muzeelor și la Oltenița cu o expoziție în imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five × 1 =

8 + 1 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

Corespondenta la redactie