Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

România asaltată de cutremure. Luni dimineață un nou cutremur în zona Vrancea

Un nou cutremur cu magnitudinea de 4,1 grade pe scara Richter s-a produs astăzi de dimineaţă, la ora 08.08, în Vrancea. Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP) a anunţat că seismul a avut loc la adâncimea de 17 kilometri.

Cutremure

Cutremurul de luni, 12 ianuarie, este al optulea cutremur care are loc în zona seismică Vrancea în acest început de an. Un alt cutremur s-a produs duminică dimineaţa şi a avut magnitudinea de 3,2 grade pe scara Richter. De asemenea, un cutremur cu magnitudinea de 2,8 grade, s-a produs în Vrancea, duminică, la ora 02.56. Seismul a fost simţit şi în Bucureşti şi a fost urmat de mai multe replici, care nu au depăşit însă 3,3 grade.

Zona seismică Vrancea a fost foarte activă în ultima perioadă. Conform Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), cel mai mare cutremur din 2014 a avut loc pe 22 noiembrie, la ora 21,14. Seismul a avut o magnitudine de 5,7 grade pe scara Richter, fiind cel mai mare ca magnitudine înregistrat în România în ultimii 10 ani. Tot în zona seismică Vrancea, la 6 octombrie 2013 a avut loc un cutremur de 5,5 grade pe scara Richter, fiind la acea vreme cel mai mare din ultimii patru ani.

Diferenţa dintre acesta şi cel din 6 octombrie 2013 este dată de adâncimea la care s-a produs. Seismul de sâmbătă, 22 noiembrie, a avut loc la o adâncime de 39 de kilometri, motiv pentru care s-a simţit atât de intens.

România a fost zguduită în ultimii 200 de ani de numeroase cutremure de magnitudine mai mare sau mai mică, însă cele mai puternice au fost, de departe, cutremurul din anul 1802, care a avut o magnitudine de 7,9 grade pe scara Richter, și mai recent, în secolul XX, seismele din anii 1940 și 1977 cu magnitudini de 7,7, respectiv 7,4 grade pe scara Richter. Cauzele acestor mișcări ale scoarței terestre din România sunt de ce mai multe ori naturale, însă specialiștii nu exclud nici intervenția omului.

CutremurStudiile efectuate pe teritoriul țării în ultimii 100 de ani au arătat că majoritatea cutremurelor din România sunt de origine tectonică, fiind generate prin eliberarea energiei potențiale acumulate în anumite structuri geologice din scoarța terestră. Foarte puține seisme au avut alte cauze, precum alunecări de teren, explozii sau exploatări miniere. Practic, zona Vrancea este responsabilă de peste 90% din totalul cutremurelor produse în România, eliberând peste 95% din energia seismică. Aceste seisme cauzate de deplasarea plăcilor tectonice se produc la o adâncime destul de mare, fiind însă și cele mai devastatoare, întrucât pot atinge magnitudini de până la 7,8 — 7,9 grade pe scara Richter.

Potrivit presei centrale, cele mai puternice cutremure din România au avut loc în anii 1802 (7,9 grade), 1812 (6,5 grade), 1829 (7,3 grade), 1838 (7,5 grade), 1908 (7,1 grade), 1940 (7,7 grade), 1977 (7,4 grade), 1986 (7,1 grade), iar în anul 1990, la 30 și 31 mai, au avut loc două cutremure (6,9 grade și respectiv 6,4 grade). Cutremurul din anul 2004 a avut o magnitudine de 6 grade pe scara Richter, dar nu a produs victime sau pagube materiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 − six =

+ 28 = 35

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

Corespondenta la redactie